Zuid-Korea wil praten met Pyongyang

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft vanmorgen gezegd dat zijn land bereid is hulp aan Noord-Korea te hervatten mits het zijn nucleaire activiteiten staakt. In een televisierede verklaarde de president dat beide landen „op een keerpunt” staan, nu in Noord-Korea een nieuwe leider aan het bewind is gekomen. Dat is Kim Jong-un, zoon van de vorige maand overleden Kim Jong-il.

Noord-Korea heeft nog niet op deze suggestie gereageerd. Ook in Pyongyang zijn er echter tekenen van tegemoetkomendheid. De traditionele nieuwjaarsboodschap bevatte dit jaar niet de gebruikelijke felle kritiek op de Verenigde Staten. Evenmin werd er melding gemaakt van de nucleaire ambities van het land.

Dit laatste werd door sommige waarnemers uitgelegd als een teken dat Noord-Korea wellicht streeft naar een hervatting van de voedselhulp van de Amerikanen en anderen. Grote delen van Noord-Korea kampen al jaren met voedseltekorten.

Lee Myung-bak waarschuwde het bewind in Pyongyang echter dat Zuid-Korea hard zal reageren op eventuele provocaties van Noord-Koreaanse zijde. Vorige week liet de machtige Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea in een verklaring weten dat ze niets te maken wilde hebben met „de verraderskliek van Lee Myung-bak.”

Het eerste werkbezoek van Kim Jong-un sinds de dood van zijn vader gold een tankdivisie. Kim, die de troepen prees voor de alerte manier waarop ze vijandelijke militairen in de gaten houden, werd vergezeld door zijn oom Jang Song-thaek.

Volgens de boodschap, die door de staatsmedia werd uitgezonden, zouden de Noord-Koreanen de nieuwe leider „tot in de dood” verdedigen.

China feliciteerde Kim zaterdag met zijn aanstelling als opperbevelhebber van de strijdkrachten. President Hu Jintao onderstreepte daarnaast „de diep gewortelde traditie van vriendschap” tussen beide landen. (AP, AFP, Reuters)