Ze hadden een huwelijk vol 'humor'

Mooi rijmen, het is niet iedereen gegeven.

André Hazes kon het.

Dankzij de documentaire Zij gelooft in mij van John Appel weten we hoe hij dat deed: met het rijmwoordenboek op schoot.

In de Top 2000 kwam op nummer 1298 ‘Een beetje verliefd’ voorbij.

Daarin zaten:

‘Het was er warm en DRUK/ Ik zat naast een LEGE kruk’ en ‘Toen je proostte – naar me keek/ werd ik zo week.’

Ik woon om de hoek bij de Albert Cuypmarkt. Er staat daar een bronzen beeld van de overleden zanger in een voor hem typerende pose: zittend op een barkruk, met een biertje in de hand.

Rachel zijn vrouw en de kinderen waren erbij toen het beeld was aangekomen uit China. Ze vonden het een mooie afspiegeling van de werkelijkheid.

Omdat het tussen mijn huis en de Albert Heijn staat, passeer ik dat beeld bijna dagelijks. Ik weet inmiddels dat 30 juni – André’s verjaardag – en 23 september – zijn sterfdag – bijzondere dagen zijn. Dan komen ze het uit het hele land, de lookalikes, fans en alcoholisten. Ze verrichten de gebruikelijke handelingen: briefjes en bloemen neerleggen, waxinelichtjes aansteken of gewoon heel moeilijk voor dat beeld gaan staan.

Ik zag ook een keer dat een man een half leeggedronken fles bier bij dat beeld zette.

‘Waarom?’ denk je dan.

Er kwam geen duidelijk antwoord, behalve dan dat André en hij alle twee van bier hielden.

Klopt, André had altijd dorst.

Het staat in Typisch André, een boek waarin de schrijfster Rachel Hazes afrekent met iedereen die haar man ooit kende. Het is veruit het eerlijkste boek – vol authentieke d- en t-fouten – dat ik ooit gelezen heb, een aanrader dus.

Ze hadden een huwelijk vol ‘humor’.

Een anekdote:

‘Toen Dré op een middag naar ‘De Stal’ ging zei hij: „Ik neem lekker kip mee vanavond”. ’s Avonds om een uur of zeven wilde André met mijn vader weggaan uit ‘De Stal’. Aardige neut op, kip in de ene hand en aan de andere hand de fiets. Terwijl ze wegliepen kwam er politie aanlopen. (…) Wat deed Dré nu, hij nam de politie mee het eetcafé in. Voerde de agenten dronken, hadden ze onderling de grootste gein met het gevolg dat ze pas om een uur of elf thuiskwamen, zo dronken als wat, koude kip, maar wel een leuk verhaal.’

Op de avond voor Oud en Nieuw stond er tegenover dat beeld een oliebollenkraam. Omdat je toch niet achter wil blijven kocht ik er vijf. De twee dames voor me kochten een hele tas. Een van de twee sprak over haar man, die ze net als Rachel bij André had gedaan, volledig had geknecht.

„Nu hem nog zittend leren plassen en al zijn kleren voor hem kopen en hij is helemaal af.”

Marcel van Roosmalen

Renske de Greef is tot 16 januari op vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar dagelijks op de pagina 2.

Lees de columns van alle nrc.next-columnisten terug via nrcnext.nl/columnisten

    • Marcel van Roosmalen