Youp en Freek dalen af uit hun ivoren torentjes

Grap 1: „Ik wil stofzuigen. Oké, ik ben wat ouder, maar om het nu zo te noemen...”

Grap 2: „Mag ik uw kamer even zuigen? Nee, doe mij maar, ik ben toch al bloot.”

De affaire-DSK was duidelijk de voornaamste inspiratiebron voor de oudejaarsconferences van dit jaar op tv. De citaten hierboven zijn van de twee veteranen, die elkaar niet veel meer ontlopen. Grap 1 was van Youp van ’t Hek in De 2e viool (VARA), grap 2 van Freek de Jonge in de nieuwjaarsconference Lone Wolf (VPRO).

Er waren meer overeenkomsten. Zo kon Freek noch Youp of hun debuterende collega Beau van Erven Dorens (SBS6) de verleiding weerstaan om minister Jan Kees de Jager ‘de Griekse beginselen’ toe te schrijven.

Het is geen onverdeeld genoegen om de stroom van al dan niet geslaagde spitsvondigheden over het afgelopen jaar uit te zitten. Wat vooral bij Freek en Youp stoort is hun air van superioriteit ten opzichte van het publiek. Vooral Youp heeft van die Publikumsbeschimpfung een succesnummer weten te maken, maar het wordt steeds moeilijker net te doen alsof fatsoenlijke mensen nooit naar platte televisieprogramma’s kijken en geen idee hebben waar sociale media goed voor zijn.

Zulke mensen bestaan zeker nog, maar het worden er steeds minder en het zijn vermoedelijk niet degenen die op oudejaarsavond niets beters te doen hebben dan televisiekijken.

Toch vergelijkt Freek The Voice of Holland (RTL4) met olifantenpoep en zegt Youp weer dat hij slecht tegen „gewone mensen” kan, zoals middelbare vrouwen met kort haar en een rugzakje, alsof die al niet genoegzaam zijn bespot in Koefnoen en Neonletters.

Youp bediende zich voor zijn doen weinig van theatrale middelen bij het uitleggen van de wereld aan een Afrikaans kamermeisje. Telkens als Youp zich afvroeg wat er toch met ons is gebeurd dat we geen mooie dingen meer willen, mocht Emmy Verhey, tot zes keer toe, een stukje op de viool spelen.

Voorzichtig begin ik te geloven dat we het Freek noch Youp meer aan moeten doen om vanuit hun ivoren torentjes neer te dalen teneinde ons de les te lezen.

De sympathieprijs gaat daarentegen naar De wereld van Beau, waarin televisiepresentator Van Erven Dorens zich een schier onmogelijke opgave stelt, zoals het Kanaal over zwemmen of een oudejaarsconference houden.

Veel talent voor dat laatste heeft hij niet, maar wel zelfspot en flair. Daardoor werd het eigenlijk een minder gênante aangelegenheid dan het gebrom tegen Geert Wilders en John de Mol van de boze oude mannen.

Beau legde de wereld uit aan zijn 8-jarige zoontje. En had af en toe een geslaagde grap, vooral over generatiegenoot Mark Rutte.

    • Hans Beerekamp