Wellink vindt dat ECB te ver gaat bij steun aan banken

De Europese Centrale Bank gaat te ver in haar steun aan de banken. Dat zegt oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vandaag in Het Financieele Dagblad.

Hij keurt de recordlening van 489 miljard euro af die de Europese Centrale Bank (ECB) op 21 december aan 523 banken verstrekte. Die heeft volgens Wellink met drie jaar een te lange looptijd. Het gevaar is dat banken met de lening geen tijdelijk geldtekort oplossen maar een structureel tekort aan eigen vermogen. „Dit is geen liquiditeitssteun meer, maar solvabiliteitssteun.”

Wellink zegt dat de Nederlandse overheid rekening moet houden met een verlies op de lening aan Griekenland. De Griekse schuld is zo hoog dat het moeilijk wordt die helemaal af te betalen. „Als er echt afgeschreven gaat worden, is het bijna ondenkbaar dat de overheid daaraan kan ontsnappen.” Nederland leende 4,7 miljard euro aan Griekenland in het kader van de eerste Europese noodlening van 110 miljard euro. Daar komt een onbekend aandeel in een tweede lening van 130 miljard bij.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) en Wellink zelf hebben vaak gezegd dat Nederland zijn geld terugkrijgt. Wellink vindt dat niet meer realistisch

Oud-premier Wim Kok (PvdA) bekritiseerde vanochtend op Radio1 de aanpak van de schuldencrisis. Hij verwijt regeringsleiders „te laat, te langzaam en steeds onvoldoende te hebben gereageerd”. Die crisis is nog niet voorbij, onderstreepten Merkel en Sarkozy in hun nieuwjaarstoespraken. Bondskanselier Merkel zei dat 2012 „zonder twijfel moeilijker zal worden dan afgelopen jaar. Europa staat voor de zwaarste test in decennia”. President Sarkozy zei tegen de Fransen: „U zult aan het einde van het jaar somberder zijn over uw toekomst en die van uw kinderen.”

Wie betaalt voor de recordlening: pagina 31