Wellink kritisch over Draghi en beleid ECB

President of the Dutch Central Bank Nout Wellink attends a news conference about the troubled DSB Bank in Amsterdam October 12, 2009. The Dutch central bank seized control of the troubled DSB Bank on Monday after efforts to preserve it with a consortium of five larger banks failed. REUTERS/Sander Koning/United Photos (NETHERLANDS BUSINESS) Wellink: Nederland is een deel van zijn Griekse lening kwijt. Foto Reuters / Sander Koning

Nout Wellink vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) te ver gaat in zijn steun aan banken. Ook vindt hij dat de president van de ECB, Mario Draghi, zich nog te veel bemoeit met de besteding ervan. Dat zegt Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB), vandaag in een interview met het Financieele Dagblad.

Wellink, tevens oud-bestuurder van de ECB, zegt dat het beleid van de ECB om banken voor de duur van drie jaar geld tegen één procent te lenen hem ‘niet bevalt’.

“Dat is geen liquiditeitssteun, maar solvabiliteitssteun”, stelt hij.

Verder noemt de vorig jaar teruggetreden centrale bankier de suggestie van ECB-president Draghi aan banken om het geleende geld in staatsobligaties te steken ‘iets wat je als centrale bank niet behoort te doen’. Hij ziet hierin stimulering van ‘carry trade’: banken krijgen goedkoop geld om tegen hogere rente uit te zetten.

‘We zijn deel Griekse lening kwijt’

Volgens Wellink is de kans groot dat Nederland en de overige eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland kwijt zijn. De bijdrage van banken aan de redding van Griekenland is niet voldoende, aldus Wellink.

    • Marije Willems