Welke euro geeft u uit dit jaar?

Hij maakte naam als topman van Goldman Sachs en verdiende in 1999 een fortuin met de beursgang van de Amerikaanse zakenbank. Daarna zette hij zich in voor de publieke zaak als senator en gouverneur van New Jersey. In 2010 keerde John Corzine terug op Wall Street als directeur van hedgefonds MF Global. Het werd zijn ondergang.

Timing is een van de grootste geheimen van beleggen. Corzine dacht dat hij op het dieptepunt van de markt Europese obligaties kocht, en rekende op een vette winst. In plaats daarvan verloor hij miljarden. Bedrijf failliet, klanten boos, reputatie kapot.

De ondergang van MF Global staat in de toptien van grootste faillissementen in de Verenigde Staten en John Corzine moet vrezen voor vervolging door justitie.

De Amerikaan Corzine is een onverwacht slachtoffer van de Europese schuldencrisis. Betrokken bij een kettingbotsing die nog gaande is. Blikschade. Hij gokte erop dat de Europese leiders de eurocrisis snel op zouden lossen en kocht voor miljarden staatsobligaties van landen als Italië, Griekenland en Portugal. De oplossing kwam niet, maar dat is achteraf praten.

Was de schuldencrisis in 2011 nog een abstract probleem dat zich vooral afspeelde op de beurs en in Brussel, in 2012 zullen de gevolgen concreet en voelbaar worden. Voor iedere Nederlander. Recessie, meer bezuinigingen, hogere werkloosheid, dalende huizenprijzen. Het economisch nieuws zal zeker in de eerste helft van 2012 niet optimistisch stemmen.

Maar er is meer. Marc Zuckerberg zal in 2012 zijn bedrijf Facebook waarschijnlijk naar de beurs brengen. Nederlandse zakenbankiers hopen ook op een grote beursgang in 2012. ING zal het in 2011 afgesplitste verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden vrijwel zeker naar de beurs brengen. Dat is nog het gevolg van de staatssteun die ING nodig had tijdens de vorige crisis. Die andere (staats)bank, ABN Amro, hoopt dit jaar duidelijk te maken wanneer zij weer op eigen benen kan staan. 2012 komt te vroeg. Maar Gerrit Zalm hoopt de staatin 2013 of 2014 blij te maken met een grote zak geld.

Belangrijk voor veel werknemers en de toekomst van het Nederlandse poldermodel is de vernieuwing binnen de FNV. Kan de vakcentrale zichzelf opnieuw uitvinden? Het antwoord komt in 2012.

Het katern Economie wordt dit jaar opgesierd met een aantal nieuwe rubrieken. Zo gaat Joris Luyendijk wekelijks berichten uit de Londense City. En komen er rubrieken over economie en recht en over gadgets en apparaten. Onze correspondenten gaan wekelijks verslag doen over de conjunctuur in hun land aan de hand van persoonlijke belevenissen. In de rubriek help@nrc.nl gaan we lezersproblemen behandelen. Stuur uw klachten over energieleveranciers, telecombedrijven en overheidsdiensten naar dit adres en de economieredactie gaat aan het werk.

En voor iedereen die dit jaar – net als John Corzine in 2011 – een gokje wil wagen op de obligatiemarkt, volgen we het nieuws over de Europese schuldencrisis op de voet. De eerste eurotop? Schrijf alvast maar op: 30 januari 2012.

Jan Meeus is chef Economie

    • Jan Meeus