VJ Movement: crisis brengt Spaanse jongeren en ouderen bij elkaar

De crisis is nog lang niet voorbij en zeker in Spanje, waar extra bezuinigingen zijn aangekondigd, moet men op het geld gaan letten. Een project brengt jongeren en ouderen bij elkaar om de crisis te bezweren.

Europa maakt zich op voor een zwaar economisch jaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel voorziet de zwaarste economische tijden sinds decennia en ook de Franse president Sarkozy waarschuwde de bevolking in zijn nieuwjaarstoespraak dat de crisis nog niet voorbij is. In Nederland liet Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, weten dat eurolanden waarschijnlijk tenminste een deel van de lening aan Griekenland kwijt zijn.

In Spanje, naast Griekenland en Italië een van de zorgenkinderen van Europa, kondigde de nieuwe Spaanse regering eind vorige week extra bezuinigingen aan. Het begrotingstekort komt dit jaar uit op 8 procent van het bruto nationaal product. Dat is 2 procent meer dan Brussel van Spanje accepteert. Bovenop de reeds aangekondigde maatregelen zijn dus meer bezuinigingen noodzakelijk.

Spanjaarden zullen dus nog beter op hun geld moeten gaan letten. Het aanhoudende slechte economische nieuws stimuleert echter ook creatieve oplossingen. In Barcelona, waar de huren torenhoog zijn, brengt een project dat de solidariteit tussen de generaties wil bevorderen jonge en oude huurders bij elkaar.

De 22-jarige Marco woont met de 88-jarige weduwe Rosa. Hoewel hij soms verlangt naar een ruiger studentenleven ziet hij vooral voordelen, en die zijn niet alleen economisch van aard.

“Ik leer van haar vitaliteit en haar levenservaring.”

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Dit is de vijfde publicatie van VJ Movement op NRC.nl – lees hier meer over onze samenwerking. Voortaan kunt u hier elke week een verhaal van hen vinden. Als u zelf een idee heeft voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement