Uitgelicht

Films

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Steven Spielberg, 2008, VS). Langverwachte vierde film van Spielberg over de avontuurlijke archeoloog (Harrison Ford, 65) speelt in de jaren vijftig en draait om het terugvinden van een kristallen schedel in het Amazonegebied. De bad guy is een vrouw: de Russische maffe geleerde Irina Spalko (Cate Blanchett met een verrukkelijk Russisch accent). Een ambachtelijke blockbuster. BBC 1, 19.05-21.00u.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Chris Columbus, 2002, VS). Tweede Harry Potterfilm is leuker, enger en langer dan het eerste deel. Naast de vertrouwde sterren – Daniel Radcliffe voorop – speelt Kenneth Branagh een ijdele leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten. SBS6, 20.30-23.40u.

The Hangover (Todd Phillips, 2009, VS). Gesmeerde mannenkomedie. Vier vrienden vieren een vrijgezellenfeest in Las Vegas. De volgende ochtend ontwaken er drie, in gezelschap van onder andere een tijger en een baby. Op zoek naar de vierde vriend reconstrueren zij een nacht waarvan niemand zich nog iets herinnert. Een plotlijn die het mogelijk maakt continu bizarre wendingen en bijfiguren te introduceren. Met Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha. Veronica, 20.30-22.30u.

Good Bye Lenin! (Wolfgang Becker, 2003, Duitsland). Dé arthousehit van 2002. Het verhaal van de jonge ossi die zijn communistisch idealistische moeder maanden na de val van de Muur in de waan laat dat haar droomwereld niet ten onder is gegaan, raakte niet alleen een snaar in Duitsland. Toch gaf de film vooral daar aanleiding tot beschouwingen over Ostalgie, de Oost-Duitse variant van heimwee naar de oude heilstaat. WDR, 22.00-23.55u.

Revolutionary Road (Sam Mendes, VS/GB, 2008). Romantisch drama, naar de gelijknamige (deels autobiografische) roman uit 1961 van Richard Yates, over een huwelijk dat is vastgelopen in een archetypische, doodse Amerikaanse buitenwijk in de jaren vijftig. De sombere toon maakte het verhaal ook onwaarschijnlijk materiaal voor een film met grote Hollywoodsterren. Actrice Kate Winslet wist haar echtgenoot, Mendes, echter zover te krijgen de regie op zich te nemen, hoewel hij zich na American Beauty had voorgenomen nooit meer een film over de suburbs te maken. Winslet speelt de hoofdrol, met Leonardo DiCaprio als haar tegenspeler. BBC 2, 23.00-00.50u.

Informatief

Die Ostsee. Tweedelige Duitse natuurdocumentaireserie uit 2007 over de Oostzee (Baltische Zee). Omgrensd door Duitsland, Scandinavië, Polen, de Baltische staten en Rusland, ontstond deze zee in stappen bij het terugtrekken van het ijs aan het eind van de laatste ijstijd. De documentaire toont de geschiedenis van deze zee en haar nog steeds veranderende kustlijn, de diverse flora en fauna en de mensen die van de Oostzee leven. Aflevering 1: Zwischen Deutschland und Estland. Arte, 19.30-20.15u.

Wintergasten. Deel 2 van driedelig interviewprogramma. Raoul Heertje in gesprek met de Ierse zanger Gavin Friday. Eind jaren zeventig richtte hij met onder anderen Bono (U2) The Virgin Prunes op, een Ierse alternatieve band, die naam maakte met optredens die theater (cabaret) en rockmuziek met elkaar combineerden. In Nederland werd hij voornamelijk bekend door zijn soloplaten eind jaren tachtig. Na 1995 legde Friday zich vooral toe op theater en filmmuziek. Afgelopen jaar maakte hij zijn eerste popplaat in zestien jaar, Catholic. Ned.2, 20.25-22.00u.

Amusement

30 Rock. Nieuwe afleveringen (vijfde seizoen) van deze met een Emmy bekroonde comedyserie die zich afspeelt achter de schermen van een Amerikaanse sketchshow. Bedacht door Tina Fey, die in 30 Rock programmamaakster Liz Lemon speelt. Ook met Alec Baldwin als doortrapte zenderdirecteur en Tracy Morgan als onberekenbare tv-ster Tracy Jordan. Comedy Central, 19.00-19.25u.

Lebbis: Branding. Registratie van deze cabaretvoorstelling door Lebbis, de artiestennaam van Hans Sibbel, en de helft van het voormalige duo Lebbis en Jansen. Hij won in oktober met deze voorstelling de Poelifinario, de vakprijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen. De jury: „Kenmerkend is zijn snelheid, zijn grapdichtheid, maar ook de manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen weet te koppelen aan de actualiteit”. Ned.3, 21.00-21.55u.

Radio

Componist van de week. De Duitsers Andreas (1767-1821) en Bernhard (1767-1841) Romberg waren neven van elkaar, door hun vaders opgeleid. Ze reisden als wonderkinderen à la Wolfgang Amadeus Mozart door Europa. Eenmaal volwassen werd Bernhard een internationale stercellist terwijl de violist Andreas nog één keer piekte met een Oratorium op tekst van Schiller. Radio 4, 19.30-20.02u.