Twintig verkiezingen die de wereld kunnen veranderen

Caption: People protest against the December 4 parliament elections in Moscow, on December 24, 2011. The photo montage poster depicts Russia's Prime Minister Vladimir Putin (L), former Libyan leader Moamer Kadhafi (R) and reads a quote by the Soviet founder Vladimir Lenin: "You go right way, comrades!" Tens of thousands of people filled today an avenue in Moscow to protest against the alleged rigging of parliamentary polls in a new challenge to Russian strongman Vladimir Putin's authority. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA Zal de uitslag van de aankomende presidentsverkiezingen in Rusland de wereld veranderen? Foto AFP / Natalia Kolesnikova

2012 wordt een jaar van grote veranderingen. China wisselt van regering, de Verenigde Staten kiezen misschien wel weer voor een conservatieve Republikeinse president en onder andere in Libië en Jemen wordt voor de eerste keer gestemd na het vertrek van langzittende leiders. Dit zou best een jaar kunnen zijn waarin de wereld drastisch veranderd.

Dat schrijven journalisten Lois Parshley en Uri Friedman op Foreign Policy. Hoewel China uiteraard geen verkiezingen heeft, is de betekenis van de wisseling van de wacht belangrijk voor de wereldeconomie. De nieuwe Chinese politieke leiders worden geconfronteerd met tegenvallende economische groei, sociale onrust en een nieuw Noord-Korea. The Coming Collapse of China-auteur Gordon Chang voorspelt in een ander essay zelfs het einde van de communistische partij.

Ook verkiezingen in Afrika zullen zeer bepalend zijn voor het opkomende continent. Zo gaat Zimbabwe waarschijnlijk naar de stembus, iets wat ongetwijfeld zal leiden tot nog meer spanningen in het land waar Robert Mugabe, die sinds 1980 aan de macht is, zijn presidentschap niet wil afstaan aan een ander en zeker niet aan oppositieleider Morgan Tsvangirai. Daarnaast gaan ook de inwoners in Jemen en Libië stemmen - wat gezien de gebeurtenissen rond de verkiezingen in Egypte nog eens spannend kan worden.

Bekijk hier het overzicht van alle verkiezingen waar we het komend jaar op moeten letten.

Lees ook het artikel: Waar zijn de grootste conflicten van 2012 te verwachten?

    • Hans Klis