Twee weken lang op de pijnbank

De eerste etappe van de race werd gisteren overschaduwd door een dodelijk ongeval.

Frans Verhoeven is niet bang voor een ongeluk. „Ik denk nooit dat het fout gaat.”

HUMMER?s driver Robby Gordon and co-driver Johnny Campbell from US jump on the podium during the symbolic start of the 2012 Dakar Rally in Mar del Plata some 400 Km south of Buenos Aires on December 31, 2011. The race will start on December 1, 2012 in Mar Del Plata, on Argentina's Atlantic coast, will have five stages in Chile and will end on the Pacific coast at Lima in Peru on January 15. AFP PHOTO / Juan Mabromata AFP

Voorzichtig wrijft Frans Verhoeven vanmorgen om 4.00 uur de zandkorsten rond zijn ogen weg. Ook in het bivak bij het Argentijnse Santa Rosa de la Pampa zijn de korrels vannacht door het tentdoek gedrongen. Net als de herrie van het slijpen, lassen en testen. Hij doet zijn oordoppen uit, wast zich met een flesje water en trekt zijn motorpak aan. Vandaag wacht de tweede etappe van Dakar, de woestijnrally door Argentinië, Chili en Peru.

Verhoeven (45) mikt dit jaar op een topvijfklassering, vertelde hij voor de jaarwisseling in Tilburg. Een jaar geleden verspeelde hij zijn podiumkansen wegens motorpech, maar won hij de slotetappe. De enige Nederlandse profrijder in Dakar verruilde daarna zijn BMW voor een motor van het Franse Sherco, dat hem betrok bij uitgebreide tests. Twee nieuwe sponsors – bouwbedrijven Destil en Wilvo – boden hem een onbezorgde voorbereiding op Dakar, die hij begon met de veertiende plaats in de eerste etappe. „Een mooi begin.” Hij gaf 1,49 minuten toe op de winnaar, de Chileen Francisco Lopez.

Vandaag rijdt Verhoeven rond 5.00 uur naar de tenten met het ontbijtbuffet. Niet altijd heeft hij zo vroeg op de dag zin in pasta, brood en eieren. „Maar het lichaam heeft het echt nodig. Het ontbijt is een kwestie van volproppen, want daarna duurt het lang voor ik weer iets kan eten. Bij de verplichte tankstop van een kwartier, op de helft van de etappes, eet ik alleen wat mueslirepen.”

Met de verwachte temperatuur van zeker 35 graden Celsius op de Argentijnse vlaktes is het belangrijk vocht van tevoren in te nemen. „Op een warme dag heb ik negen liter nodig. Daarom drink ik rond de start al extra flesjes water en draag ik op de motor een camelbag op mijn rug.”

Zo’n half uur na het ontbijt komt de zon op en kunnen de helikopters van Dakar- en Tour de France-organisatie ASO de lucht in. Verhoeven verlaat het bivak op weg naar de start. Het is 782 kilometer naar de finish, waarvan 487 kilometer verbinding en 295 kilometer proef. „De overgangstukken voor en na de etappe zijn een ramp. Soms zijn het honderden kilometers. Deze motoren zijn niet gemaakt om even lekker op te zitten. We gaan van rechterbil naar linkerbil naar stuitje, tot we het echt niet meer weten. Een pijnbank.”

Eenmaal in de etappe naar San Rafel staan de motorcoureurs continu op de pedalen. Het is de beste houding om klappen op het lichaam op te vangen bij kuilen, rotsen en groen-grijze zandduinen. Verhoeven heeft al vanaf augustus met zijn eigen sportarts Nando Liem voorbereid met fitness en zwemmen. Buikspieren, schouders en onderarmen kregen daarbij extra aandacht. Ook reed hij rally’s in Tunesië, Sardinië en Marokko. Op de motor wapent hij zich standaard met kniebraces, een bodyprotector van rug tot stuitje en een nekbrace aan zijn helm.

Want hoe goed hij ook getraind is, als motorcoureur liep hij bij endurance- en trialwedstrijden al de nodige schade op. Zo brak hij in 2000 twee nekwervels en moest hij in 2007 even vrezen voor amputatie van zijn voet. Noch zijn blessures noch de dodelijke ongevallen – gisteren overleed de 38-jarige Argentijnse motorcoureur Jorge Martinez Boero na een zware crash in de eerste etappe – hebben Verhoeven, echtgenoot en vader van twee kinderen, bang gemaakt. „Ik denk nooit dat het fout gaat. Ik rijd met de gedachte dat ik sterker ben dan de motor. Ik snap ook niet dat sommige coureurs zeggen dat ze een knop omzetten in de wedstrijd. Dat doe ik juist niet. Het is een automatisme.”

Het gevaar in deze etappe schuilt voor Verhoeven zoals elke dag in de laatste kilometers. „Want als het lichaam moe wordt, verdwijnt de focus die ik elke meter nodig heb. Niet aan andere dingen denken, maar steeds weer zoeken naar het gevaar.” Hij traint zijn concentratie in de bossen rond zijn woonplaats Poppel, in Vlaanderen. „Daar zijn duizenden paadjes met bomen en wortels. Vergeleken daarbij lijkt het op de Argentijnse vlaktes langzaam te gaan. Misschien ga ik volgende jaar mijn alertheid verbeteren met een pilotentraining, met beeldjes en lichtjes.”

Verhoeven zal na zes tot zeven uur op de motor halverwege de middag arriveren in het bivak in San Rafael. Na binnenkomst heeft hij een vaste volgorde: het roadbook voor de volgende dag halen, zijn vaste monteur Laurent Legat in vijf minuten bijpraten over de toestand van de motor en hem zijn wensen doorgeven, verslaggevers te woord staan, met restjes van de perslunch zijn tekorten aanvullen, douchen en naar de masseur.

Als Verhoeven al is bijgekomen van de tweede racedag, zijn de meer recreatieve Dakar-coureurs nog onderweg. Terwijl zij ploeteren in het zand, rollen de klassementsrijders hun roadbook uit. „Met stiften markeer ik de aandachtspunten van de volgende dag. Groen is een richtingswijzing, rood is gevaar. Ik neem daar ruim de tijd voor en sluit me even af met mijn iPod, met rustige muziek, bijvoorbeeld Alicia Keys.”

En terwijl een monteur de wacht houdt bij de motor van Verhoeven, besluit de ervaren coureur zijn dag met de briefing en het diner, inclusief een klein flesje rode wijn om de slaap te kunnen vatten in het reparatielawaai. Morgen rijdt hij 561 kilometer naar San Juan. Verhoeven kan niet wachten, als hij straks in zijn tent ligt. „Als ik aan Dakar denk, krijg ik kippenvel op mijn armen en zweet in mijn handen.”

    • Michiel Dekker