Tienduizenden mensen op de vlucht in Zuid-Soedan

Door het geweld tussen verschillende stammen in Zuid-Soedan zijn dit weekend mogelijk 50 duizend mensen op de vlucht geslagen. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag laten weten.

Bij de gewelddadige concurrentiestrijd in Zuid-Soedan, dat op 9 juli vorig jaar onafhankelijk werd van Noord-Soedan, zijn de afgelopen maanden al duizenden doden gevallen. Ook dit weekend vielen er honderden doden. In NRC Handelsblad schrijft onze correspondent Koert Lindijer vandaag dat het om het hevigste etnisch geweld in jaren gaat.

“Zesduizend jonge leden van de Nuerstam in Zuid-Soedan doden sinds enkele dagen honderden rivalen van een andere stam. In het meest grootschalige tribale geweld sinds jaren namen ze op oudejaarsavond het stadje Pibor in. Duizend soldaten van de Verenigde Naties en honderden regeringssoldaten konden niets uitrichten.”

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de situatie, aldus Lise Grande, de coördinator van de VN in Zuid-Soedan.

“We maken ons zorgen over de situatie van de vluchtelingen. Ze zitten zonder water, onderdak en eten. Ze schuilen in de bossen. Ik denk dat het om de 20.000 en 50.000 mensen gaat, maar dat is slechts een schatting.”

    • Lex Boon