Tabula rasa

Maandag 2 januari. Een doodgewone dag. De zon gaat op, de zon gaat weer onder. Vandaag is in wezen niet anders dan gisteren, toen je met een kater en een paar overgeschoten oliebollen op de bank lag, noch dan een week geleden, toen je aan een feestelijke kerstdis zat. En toch voelt het anders. Het begin van een nieuw leven.

Ik heb geen goede voornemens. Althans, niet meer dan ik iedere avond voor het slapen gaan heb. En toch is er die vage behoefte aan zuiverheid, aan het nog even niet bezoedelen van dit prille jaar. Koester me, zegt het. Koester mijn maagdelijkheid als een schone bladzijde, waarop je niet meteen begint te krassen maar waar je je pen nog even boven laat zweven, zoekend naar je mooiste handschrift en je mooiste woord.

Bij zo’n dag hoort een zindelijk gerecht. Het is echt jammer dat het woord ‘puur’ gekaapt is door lieden die het vaker te onpas dan te pas menen te moeten gebruiken. Want het is wel het juiste adjectief op deze plaats; dit is een dag om iets puurs te eten. Een gerecht waarin je elk afzonderlijk ingrediënt kunt proeven. Niets wordt verdoezeld. Niets is overbodig.

Deze soep van kastanjes, rode wijn en nieuwe olijfolie is zo’n gerecht in mijn ogen. De smaak is warm en rijk, maar tegelijkertijd uiterst subtiel. Als je hem eet, weet je wat je eet. Wacht eens even, daar heb ik op de valreep toch nog een voornemen te pakken: nog meer wil ik in 2012 weten wat wij eten.

Soep van kastanjes

gewone olijfolie om te bakken

2 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes

naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt

5- 6 blaadjes verse salie, fijngehakt

¼ theelepel peperoncino (chilivlokken)

3 stengels bleekselderij, in boogjes

2 winterwortels, in (halve) plakjes

400 gram gare kastanjes (zelfgeroosterd en gepeld, of uit vacuüm), grof gesneden

1 glas rode wijn

nieuwe extra vergine olijfolie

Schenk een scheut olijfolie in een soeppan en voeg de knoflook, rozemarijn, salie, chilivlokken en een snufje zout toe. Laat op laag vuur een paar minuten fruiten, zonder dat de knoflook kleurt. Voeg de bleekselderij en winterwortel toe en laat 10 minuten mee fruiten. Schep tussendoor af en toe om. Voeg de kastanjes, rode wijn en 750 ml water toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en laat zachtjes 40 minuten pruttelen. Zet een staafmixer in de pan soep en pulse een paar keer – de bedoeling is dat ongeveer de helft van de ingrediënten glad gepureerd wordt en de rest grof blijft, zo krijg je een licht gebonden soep met prettige vulling. Proef en maak de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Serveer besprenkeld met nieuwe olijfolie.

Janneke Vreugdenhil

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Janneke Vreugdenhil