Sportvliegtuig veroorzaakte tot twee keer toe bijna botsing Schiphol

Een sportvliegtuig veroorzaakte op 6 augustus 2010 tot tweemaal toe bijna een botsing met vliegtuigen rondom Schiphol. Het toestel veroorzaakte een levensgevaarlijke situatie door zonder toestemming in het luchtverkeersleidinggebied van het Amsterdamse vliegveld te vliegen.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (pdf)

Het vierpersoonspropellervliegtuigje steeg op vanaf Lelystad Airport. Zonder toestemming en zonder contact te maken met de luchtverkeersleiding van Schiphol vloog het toestel het luchtruim rond Schiphol binnen. In de buurt van Castricum scheerde het toestel op 151 meter afstand langs een Boeing 777, die het sportvliegtuigje op het laatste moment kon ontwijken. Boven Oostzaan botste het vliegtuig nogmaals bijna op een passagiersvliegtuig. De luchtverkeersleiding van Schiphol besloot het luchtverkeer om te leiden en op een andere baan te laten landen. Het rapport:

“Omdat de vliegtuigen op een nagenoeg tegengestelde koers vlogen, was er groot botsingsgevaar. Na 25 seconden kruisten de beide vliegtuigen elkaar, de afstand tussen beide vliegtuigen bedroeg toen 153 meter (‘closest point of approach’) met een horizontale afstand van 111 meter en een verticale afstand van 105 meter.”

De route van het sportvliegtuig en de locaties van de bijna botsingen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

De vier inzittenden van het sportvliegtuigje ontkennen volgens het rapport dat zij binnen het luchtruim van Schiphol zijn geweest. De apparatuur in het toestel geeft hier ook geen uitsluitsel over. De Onderzoeksraad benadrukt dat hij de schuldvraag niet onderzoekt, maar slechts een weergave geeft van wat er gebeurd is. Sp!tsnieuws meldt dat het sportvliegtuig bezit is van voormalig BZN-bassist Jan Tuijp. De muzikant was niet bereikbaar voor commentaar.

    • Hans Klis