Schoonmakers staken voor betere arbeidsvoorwaarden

Schoonmakers leggen vanaf vandaag op tientallen plekken in het land het werk neer. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf (150.000 werknemers) zijn mislukt.

Op Nieuwjaarsdag liep het ultimatum af dat FNV Bondgenoten aan de werkgevers had gesteld. Volgens de bond dreigt „de grootste schoonmakersactie in de Nederlandse geschiedenis”.

Behalve een loonsverhoging van 5 procent wil de bond onder meer dat schoonmakers bij ziekte altijd worden doorbetaald. Nu nog zijn de eerste ziektedagen voor eigen rekening. Ook scholing van nieuwe werknemers behoort tot het eisenpakket.

Vakbondsbestuurder René Meyer zegt dat de acties zich met name tegen richten op grote opdrachtgevers. „Denk aan ministeries, multinationals, universiteiten. Bij de aanbesteding van opdrachten willen zij voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De werkdruk op schoonmakers is enorm. Waar in een bepaalde tijd eerst twee plekken moesten worden gedaan, moeten nu vier locaties worden schoongemaakt.”

Werkgeversorganisatie OSB betreurt de acties. „Wij hadden een heel redelijk pakket neergelegd van 3 procent: 2 procent loonsverhoging en 1 procent voor zaken als opleiding en pensioen. Dat vinden wij in deze tijd een heel redelijk bod”, zegt OSB-directeur Rob Bongenaar. Volgens hem kost het eisenpakket van FNV Bondgenoten ongeveer 200 miljoen euro. Een kostenstijging van 12 procent. „Dat is nu niet realistisch."

Vandaag leggen schoonmakers op onder meer de stations in Arnhem en Nijmegen het werk neer. De bond wil de acties de komende dagen uitbreiden en donderdag een grote actiebijeenkomst in Amsterdam beleggen.

In het voorjaar van 2010 staakten de schoonmakers wekenlang voor een betere cao. Dit akkoord liep eergisteren af. De FNV-bond sluit ook nu langdurige acties niet uit.