Ook u doet mee aan deze pagina's

Een essay komt pas op internet als het op papier heeft gestaan. Essaysites als Arts & Letters Daily of perlentaucher.de halen hun materiaal uit digitale versies van papieren media. Druk en papier zijn nog steeds de kroon op het schrijven. Internetten is grazen, het essay is diner. Essaylezers hebben graag een geduldig medium – iPad of Kindle kan ook – want ze hoeven niet weg te klikken naar een filmpje of verleidelijk nieuwtje.

Internetters bezoeken vaak alleen sites waar ze het mee eens zijn. Wij publiceren het liefst stukken waarover lezers van mening verschillen. We hopen dat u ook graag stukken leest waar u het niet mee eens bent.

Voor komend jaar zoek ik essays. U denkt dan misschien aan stukken van duizenden woorden, maar in een week publiceren we daarvan hooguit een paar. Bij Opinie kunnen wij ook genieten van een mooie brief. Een goede brief zegt vaak meer dan een lang essay.

Wat is het belangrijkste wat u wilt zeggen in uw ingezonden stuk? U schrijft een brief aan iemand, een lezer. U stelt zich deze lezer voor. Een goed essay bestaat niet uit jargon als ‘stakeholders’, ‘duurzaam’ of ‘verbeterprojecten’. Abstracte woorden bieden geen informatie. Voorbeelden vertellen het verhaal. Vaak vragen we een auteur „wat bedoelt u er precies mee?” of „geeft u een voorbeeld”.

Als schrijver van ingezonden stukken en brieven kunt u meedoen aan deze pagina’s. Wij zullen u weleens om een mening vragen. Ook ervaren schrijvers en deskundigen dragen bij en we vertalen buitenlandse auteurs.

Komend jaar blijven we discussiëren over Europa. Amerika zal meer aandacht trekken, met presidentsverkiezingen en een schuldenprobleem.

We willen ook discussies over sociale ontwikkelingen en trends. Zullen Facebook en Twitter blijven groeien en niet de weg gaan van de bijna vergeten site Second Life? Kunnen vrouwen beter downdaten, gezien het tekort aan hoogopgeleide mannen in de Randstad? En dan verdeling van schaarste en de politiek daarvan. Ouderen minder? Jongeren meer?

In de loop van dit jaar krijgen we drie nieuwe columnisten.

Jan Kuitenbrouwer, journalist en directeur van de taalkliniek, schrijft vanaf woensdag wekelijks op de plaats waar eerst de politieke wisselcolumn stond. Hij is gevoelig voor trends, taal en dialoog. Paul Scheffer, bekend van essays en boeken over migratie, integratie en Europa, is sinds vorig jaar hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg. Vanaf volgende week schrijft hij om de dinsdag een column.

Microbiologe Rosanne Hertzberger heeft zich met korte, tegendraadse columns bewezen in nrc.next en zet deze in groter formaat voort in de zaterdagbijlage.

Dit drietal heeft prachtige essays geschreven voor Opinie & Debat en blijft dat doen.

Ook van Elsbeth Etty zal geregeld een essay te lezen zijn, met haar standpunten tegen de politieke trend in. Juurd Eijsvoogel zet zijn column vanaf volgende week maandag voort in de nieuwe buitenlandbijlage ‘De Wereld’. Een veelbelovend jaar.

Maarten Huygen is chef Opinie

    • Maarten Huygen