Ontwerper van Apple's rondingen heet nu 'Sir'

Als de kersverse Sir Jonathan Ive ergens bekend mee is geworden, dan zijn het wel de typische afgeronde hoeken van de Apple-apparaten die hij ontwierp.

De Brit, die leiding geeft aan ontwerpafdeling van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, mag zich sinds afgelopen weekeinde ‘sir’ noemen. Hij is nu Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, nadat hij in 2005 ook al onderscheiden was voor zijn werk.

Van Ives hand zijn onder meer de iPod, de iPhone en de iPad. Die producten zijn voorzien van de afgeronde hoeken waarmee Steve Jobs, de vorig jaar overleden oprichter van Apple, zijn gadgets graag uitrustte. Jobs, zelf bezeten van mooie ontwerpen, wilde met de ronde vormen de nadruk leggen op de gebruiksvriendelijke kant van een computer.

Steve Jobs zag in ‘Jony’ Ive een zielsverwant, die daarom een dominante rol speelt in de Applehiërarchie. „Ik heb het bedrijf zo achtergelaten dat niemand Jony kan vertellen wat hij moet doen”, vertelt hij in zijn biografie. Daarin laat Ive zich op zijn beurt niet louter positief uit over de bemoeizucht van Jobs. „Het doet pijn als hij de eer opstrijkt voor mijn ontwerpen.”

Het stempel van Ive is goed zichtbaar bij desktopcomputers: hij ontwierp de eerste bolle iMac (1998) en de iMac G4 op draaibare chromen voet (2002), als alternatief voor de hoekige grijze pc’s die gebruikelijk waren. Inmiddels besteden pc-merken veel meer aandacht aan design.