Oefenen voor als het straks echt zover zal zijn

Jeroen Hofman: Playground € 62,50 Te bestellen via www.jeroenhofman.nl ****

In zijn fotoboek Playground toont fotograaf Jeroen Hofman tientallen oefenterreinen die wij in ons land hebben. Echt gevaar of grote rampen hebben we de laatste jaren niet gehad. Maar onze veiligheidstroepen moeten vaardig blijven in het bestrijden van rampen, dus zijn er in Nederland terreinen gemaakt waar ze kunnen oefenen. Plekken die voor het publiek gesloten zijn. Dat maakt Hofmans document extra mooi.

Voorin het boek beschrijft Hofman hoe hij eerst de terreinen vanaf de grond fotografeerde, door er overheen te lopen en esthetische foto’s te maken van vervreemdende details, terwijl politiemannen deden alsof grote rampen uitbraken en brandweermannen grote branden onder controle moesten krijgen. Maar al snel ontdekte Hofman dat hij hiermee de belangrijkste speler van dit rare spel niet in beeld bracht, namelijk de terreinen zelf. Een inzicht dat zijn project naar een hoger niveau bracht. Achterin is dan ook een fotootje van hoe Hofman op een hoogwerker boven de wereld hangt en zo ons het tafereel van bovenaf toont.

In een oer-Hollands landschap rennen poppetjes rond. Nu spelen ze nog een spelletje, straks zal het werkelijkheid zijn. Het zijn soms humoristische taferelen, en tegelijk vraag je je af in hoeverre deze oefening lijkt op wat deze professionals straks te wachten staat. Het is een interessant spanningsveld, wat goed wordt verbeeldt in deze foto’s die het contrast tussen oefeningen en werkelijkheid blootleggen. Tot in de details is alles doordacht. Kosten noch moeite zijn gespaard en dat heeft dit prachtige project ook echt verdiend.

Sterre Sprengers

    • Sterre Sprengers