Obama tekent onder protest defensiewet

In de wet is opgenomen dat terreurverdachten het recht op een proces kan worden ontzegd.

HONOLULU. De Amerikaanse president Barack Obama heeft dit weekend zijn handtekening gezet onder de omstreden National Defense Authorization Act. Hij ondertekende de wet, hoewel hij „ernstige bezwaren” tegen een aantal bepalingen in de wet heeft.

Het wetsvoorstel ter waarde van 662 miljard dollar voorziet in een grotere rol van het Amerikaanse leger bij het afhandelen van zaken tegen buitenlandse terreurverdachten en het mogelijk bevriezen van 700 miljoen dollar aan hulp aan Pakistan. Verder regelt de wet zaken als de salarissen voor defensiepersoneel en het budget voor wapensystemen voor de oorlog in Afghanistan.

Het omstreden gedeelte van de wet zijn onderdelen over de detentie van terreurverdachten. In de bepalingen staat onder andere dat verdachten het recht op een proces kan worden ontzegd en dat zij voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden. Republikeinen en Democraten onderhandelden maandenlang over het wetsvoorstel, dat raakt aan de grondwettelijke bescherming van burgers. Op het laatste moment kwamen de twee partijen tot een compromis.

Het Witte Huis overwoog de wet met een veto te blokkeren, maar kwam hier op terug na garanties dat de president het laatste woord houdt over de detentie en doorverwijzing van terreurverdachten. (AP)