Nigeria schaft subsidies op brandstof af, benzineprijzen verdubbeld

Caption: An attendant sells fuel at a petrol station in Lagos , Nigeria, Monday, Jan. 2, 2012. Nigeria is ending fuel subsidies, an official said Sunday, a move that is sure to be unpopular in the oil-rich nation where citizens have come to expect cheap fuel as one of their few government benefits. The government has said the move will save the country some $8 billion, some of which will be dedicated to much-needed infrastructure projects. Previous attempts to lift the subsidies have been met with nationwide strike actions. (AP Photo/Sunday Alamba) Een pompbediende bij een tankstation in de Nigeriaanse megastad Lagos. Vandaag vervielen de brandstofsubsidies en zorgde voor een verdubbeling van onder andere benzine. Foto AP / Sunday Alamba

Verbolgen automobilisten betaalden vandaag twee keer zo veel voor benzine nu de Nigeriaanse regering, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, de subsidies op brandstof heeft opgeheven.

Een aantal tankstations pasten de prijzen vandaag al aan naar omgerekend 72 cent per liter. Gisteren was dat nog 35 cent. Veel tankstations waren vandaag nog gesloten. Veel pomphouders kwamen vandaag ook pas achter de prijsverhogingen, meldt persbureau AP. Volgens de regering moet deze nieuwe maatregel zes miljard euro besparen en zal een deel van dit geld gebruikt worden om de infrastructuur in het land te verbeteren. Daarnaast riepen de Nigeriaanse autoriteiten de bevolking op geen brandstof te hamsteren omdat er nog voldoende brandstof in voorraad is.

Nigeria is een belangrijke olieproducent. Met een productie van ongeveer 2,4 miljoen vaten ruwe olie per dag is het een van de grootste exporteurs voor de Verenigde Staten. Het land heeft echter nauwelijks raffinagecapaciteit en moet olieproducten daarom duur invoeren uit het buitenland. Behalve voor hun auto’s gebruiken Nigerianen ook veel brandstof voor aggregaten, omdat de reguliere elektriciteitsvoorziening het dikwijls laat afweten. Volgens een recent rapport van de brandstofprijstoezichthouder verstoken de Nigerianen meer dan 35 miljoen liter brandstof per dag.

Verhoging brandstofprijzen zorgt voor extra spanningen in onrustig Nigeria

Eerdere pogingen om de subsidies af te schaffen strandden op landelijke stakingsacties. Eventuele onrust naar aanleiding van het schrappen van de subsidies zou president Goodluck Jonathan slecht uitkomen. Zaterdag werd in delen van het land de noodtoestand uitgeroepen vanwege toenemende aanslagen door moslimextremisten van Boko Haram. Onze correspondent Koert Lindijer liet eerder weten dat het terrorisme door de verdeeldheid in Nigeria gedijt:

“Twee weken geleden presenteerde Jonathan een begroting van 5,5 miljard dollar voor het leger en de geheime diensten, ongeveer eenvijfde van de jaarlijkse begroting. Door gigantische bedragen aan veiligheid te besteden hoopt de president de toenemende dreiging van Boko Haram een halt toe te roepen. Maar de strategie werkt niet. De verschillende onderdelen van het veiligheidsapparaat concurreren met elkaar om financiering. Binnen de diensten wedijveren het overwegend islamitische noorden en het goeddeels christelijke zuiden met elkaar om invloed. En komt het leger in actie, dan blijft de reactie meestal beperkt tot represailles tegen vermeende aanhangers van de terreurgroep, vaak gewone burgers. Zo voelt de bevolking zich misbruikt door zowel terroristen als regering. In deze vicieuze cirkel van geweld en onderontwikkeling kan Boko Haram steeds gemakkelijker opereren. Boko Haram pleegt vrijwel dagelijks aanslagen en opereert steeds professioneler, waardoor ordetroepen en veiligheidsdiensten in Nigeria het onderspit delven.”

Waarschijnlijk kan Jonathan ook extra onrust verwachten in het land. Vakbonden lieten vandaag al in een verklaring weten het niet te “accepteren als Nigerianen beschoten worden”, in verband met de noodtoestand, “als zij zich publiekelijk verzetten tegen deze prijsverhogingen van brandstof.” Volgens AP ontstonden er vandaag al kleine opstootjes in hoofdstad Abuja waarna oproerpolitie traangas moest inzetten om deze te beëindigen.

    • Hans Klis