Nep-Ibsen doet acteur de das om

Een Noorse acteur bood ‘onbekend’ werk van Ibsen te koop aan. Hij kan 6 maanden celstraf krijgen.

In Noorwegen kan je beter geen grapjes maken over zogenaamd nieuw gevonden werk van Hendrik Ibsen. De Noorse acteur en scenarioschrijver Geir Ove Kvalheim bood fragmenten uit een onbekend toneelstuk van Ibsen te koop aan. Een vervalsing, bleek, en niet zijn enige. Hij kan in april een rechtszaak tegemoet zien waarbij hij voor zes maanden in de cel kan belanden.

Dat is niet omdat hij literatuurhistorici bij de neus had genomen, maar vanwege de vervalsingen. Hij beweerde de hand gelegd te hebben op bijzondere literaire spulletjes, onder andere dus enkele fragmenten van Ibsens toneelstuk ‘De Zonnegod’. Het materiaal zou afkomstig zijn uit de verzamelingen van oude nazi’s, die meer ‘zeldzame papieren’ bevatte, waaronder een brief van de Noorse Nobelprijswinnaar voor Literatuur in 1920, Knut Hamsun aan Adolf Hitler en een toneelstuk van Ibsen met opdracht aan Edvard Munch.

„Hij was erg overtuigend”, zei de antiquaar die deze documenten voor tienduizenden euro’s doorverkocht, tegen The Observer. „Hij deed zich voor als verzamelaar van naziparafernalia en dit materiaal had hij via oude nazi’s uit Spanje en Noorwegen gekregen”. Het bedrog was al jaren aan de gang, maar het verzonnen toneelstuk van Ibsen was de druppel die de emmer deed overlopen. (NRC)