Motorrijder Argentinië verongelukt in 'Dakar'

De start van de Dakar Rally in Argentinië is gisteren overschaduwd door een dodelijk ongeluk. Motorrijder Jorge Martinez Boero raakte bij een val in de slotfase zwaargewond aan zijn hoofd en borst en kreeg een hartstilstand. De 38-jarige Argentijn overleed in een helikopter op weg naar het ziekenhuis in startplaats Mar del Plata.

Boero, die voor de tweede keer deelnam, is het 61ste dodelijke slachtoffer in de geschiedenis van de woestijnrally. De laatste deelnemer die omkwam was de Fransman Pascal Terry in 2009. De motorcoureur werd, drie dagen nadat hij vermist raakte, dood gevonden in de woestijn.

Behalve coureurs zijn in het verleden ook toeschouwers, dorpelingen, journalisten en zelfs oprichter en organisator Thierry Sabine (1986) overleden in ‘Dakar’. Vorig jaar stierf een man toen zijn auto werd geraakt door een rallywagen, een jaar eerder werd een vrouw langs de route geraakt door een voertuig van een deelnemer.

„Hoe ervaren de deelnemers ook zijn, ze weten dat de risico’s groot zijn en dat dit soort ongelukken helaas kan gebeuren. Elk ongeluk kan je je leven kosten”, reageerde Ignacio Crotto, een van de racecoördinatoren tegenover persbureau Reuters op het ongeluk.

De Nederlandse trucker Marcel van Vliet won de 57 kilometer lange eerste etappe van Mar del Plata, zo’n 400 kilometer onder Buenos Aires, naar Santa Rosa de la Pampa. Zijn landgenoot Gerard de Rooy werd tweede.

„Ik ben erg blij met de zege”, reageerde dagwinnaar Van Vliet, die in 2009 ook al eens een etappe won, tegenover RTL. „Hier had ik ook op gehoopt. Vanaf hier zien we het wel. Dit is pas de eerste etappe en slechts zestig kilometer. De rally is nog ontzettend lang. Omdat we een nieuw team zijn, wordt er minder op ons gelet. Dat zal vanaf nu wel anders zijn.”

Bij de motoren, waar dit jaar opnieuw een tweestrijd wordt verwacht tussen Spanjaard Marc Coma (winnaar 2011) en de Fransman Cyril Despres (winnaar 2010), won de Spanjaard Francisco Lopez de eerste etappe. De Nederlander Frans Verhoeven, die een stop moest maken voor een snelle reparatie aan zijn motor, eindigde als veertiende. Henk Knuiman werd 27ste.

De Rus Leonid Novitskiy won de eerste etappe in het autoklassement. Bernhard ten Brinke was de beste Nederlander op de achtste plaats.