Merkozy schittert op YouTube in parodie

De nieuwste YouTube-hit komt uit Duitsland: een filmpje waarin Angela Merkel en Nicolas Sarkozy de rollen hebben overgenomen van Miss Sophie en butler James in de klassieke sketch Dinner for one. In het origineel uit 1963, dat nog jaarlijks op oudejaarsavond op de Duitse tv is te zien, laat de hoogbejaarde dame elk jaar een diner aanrichten voor vier gasten die in werkelijkheid allang dood zijn. De butler speelt alle vier. In de parodie, tijdens Kerst uitgezonden door het programma Morgenmagazin van de ARD, heeft satiricus Udo Eling de hoofden van Merkel en Sarkozy op die van de acteurs geprojecteerd. Ze vieren de „negentigste Europese reddingstop”. Sarkozy speelt de steeds meer aangeschoten butler die het glas moet heffen namens Papandreou, Zapatero en Cameron. „Het maakt niet uit of die er al of niet bij zijn”, aldus de commentaartekst, „want deze twee doen alles zelf”. Maar zodra Sarkozy namens de Britse premier iets in het Engels zegt, wordt hij door Merkel gecorrigeerd: „Vergeet niet – in Europa wordt Duits gesproken!”

De originele sketch eindigt als Miss Sophie na het diner de trap oploopt om naar bed te gaan, gevolgd door de butler die haar toezegt ook daar zijn best te zullen doen. In de parodie, die intussen een half miljoen YouTube-kijkers heeft getrokken, belooft Sarkozy dat hij de oude dame zijn triple A-status zal geven. Maar dan zonder eurobonds, waarschuwt zij. Goed, zegt hij – zonder eurobonds.

    • Henk van Gelder