Liga: militaire troepen hebben Syrische steden verlaten

Demonstranten in Damascus dragen een gewonde man weg na botsingen met veiligheidsdiensten. Foto Reuters

Het Syrische leger heeft zich teruggetrokken uit woonwijken en bevindt zich momenteel aan grenzen van het land. Schoten die door sluipschutters worden afgevuurd vormen nog wel een bedreiging voor de bevolking. Dat meldt Nabil Elbaraby, leider van de Arabische Liga vandaag.

Elbarbary sprak vandaag in Kairo op een bijeenkomst van waarnemers van de Arabische Liga. Hij meldde volgens persbureau AP dat er geen zware wapens meer in de steden aanwezig zijn en dat er 3484 mensen die tijdens demonstraties zijn opgepakt weer zijn vrijgelaten. De waarnemers zijn namens de Liga aanwezig in Syrië om controles uitvoeren op het leger van Assad. Volgens de waarnemers houden militairen zich aan de afspraak die de Liga in het vredesplan heeft verwerkt om zich terug te trekken uit de Syrische steden.

Volgens de voorwaarden van het vredesplan van de Arabische Liga, dat Assad op 19 december tekende, zou het geweld gestaakt worden en de waarnemingsmissie toegelaten worden tot het land. Toch zouden sinds de aankomst van de waarnemers deze week al zeker honderd mensen gedood zijn.

Gisteren nog riep een pan-Arabische organisatie de Arabische Liga op om per direct haar waarnemers uit Syrië terug te trekken, omdat president Bashar al Assad zou weigeren om het geweld tegen burgers te staken. Het Arabische Parlement waarschuwde dat de aanwezigheid van de waarnemers in Syrië afleidt van de “flagrante schendingen” van mensenrechten door het regime van Assad. Dit wilde Liga vandaag weerleggen.

http://www.youtube.com/watch?v=Um3BptE0eoQ
Volgens de Verenigde Naties zijn er de afgelopen tien maanden meer dan vijfduizend doden gevallen door het gewelddadig neerslaan van de opstand door Syrische veiligheidsdiensten. Vrijdag zouden honderdduizenden Syriërs nog de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen Assad. Dit aantal was extra hoog omdat de betogers de aanwezige waarnemersmissie van de Arabische Liga wil laten zien hoe groot de opstand is.

    • Annemarie Coevert