Liever zonder hesje naar een voetbalrel

Een goed initiatief, maar het had eerst in één regio uitgeprobeerd moeten worden. Dat vindt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten van de hesjes die dit jaar bij de politieperskaarten zitten. Het blauwe hesje zorgde al voor rumoer onder persfotografen. Bij rellen zijn veel journalisten liever anoniem.

Irene Staal van Stichting Landelijke Politieperskaart: „Het hesje is niet verplicht. We weten dat een journalist soms liever onherkenbaar is, zoals bij voetbalrellen.” Volgens Staal is het kledingstuk bedoeld om journalisten herkenbaar te maken voor hulpverleners.

Bruning plaatst kanttekeningen: „Het is onhandig dat de tekst ‘politieperskaart’ op het hesje staat, want een relschopper kan de journalist voor politie aanzien. Dat het dragen niet verplicht is, zorgt voor verwarrende situaties. Hulpverleners zullen toch verwachten dat elke journalist zo’n hesje draagt.”