Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Tien procent parlementszetels Libië beschikbaar voor vrouwen

Libische vrouwen in Tripoli vieren op 19 november de arrestatie van Saif al-Islam, de belangrijkste zoon van Moammar Gaddafi. Foto Reuters / Mohammed Salem

Bij de verkiezingen in Libië voor een nieuw parlement, dat als doel het opstellen van een definitieve grondwet heeft, is tien procent van de zetels gereserveerd voor vrouwen. Dat blijkt uit het ontwerp van de kieswet dat vandaag bekend is gemaakt, meldt persbureau AFP.

Organisaties die strijden voor vrouwenrechten hebben in een gezamenlijke verklaring woedend gereageerd.

“De Libische vrouwen vertegenwoordigen meer dan 50 procent van de bevolking in Libie. Het idee dat hun vertegenwoordiging wordt beperkt tot 20 van de 200 beschikbare zetels is schandaling.”

De verkiezingen worden gehouden in juni. In totaal komen er 200 leden in het parlement, dat weer een commissie aanwijst die een definitieve grondwet gaat opstellen. De organisaties voor vrouwenrechten willen dat de Nationale Overgangsraad de kieswet wijzigt om ervoor te zorgen dat de rol van de vrouwen ‘niet wordt gemarginaliseerd’.

‘Geen rol voor vrouwen in Libische politiek’

Eerder schreef onze buitenlandredacteur Carolien Roelants dat er voor vrouwen in de Libische politiek geen rol is weggelegd.

“Veel vrouwen in Libië zijn hoog opgeleid en ze werken in alle sectoren van de arbeidsmarkt. Ze speelden ook een belangrijke rol in de revolutie. Maar de meeste mannen en ook sommige vrouwen vinden de politiek het domein voor de mannen. Op de zestig leden van de Overgangsraad waren ook maar twee vrouwen en niemand was geïnteresseerd in hun mening.”

Op de officiële bevrijdingsdag van het land voerde de leider van de Libische Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdel Jalil, het islamitisch recht in en werden alle restricties op polygamie die onder Gaddafi golden opgeheven.