Leider lokale tak Al-Qaeda in Algerije veroordeeld

Een van de leiders van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, de Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) is vandaag in Algerije in absentia veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor “het oprichten van een internationale terreurbeweging”. Ook werd een andere AQIM-leider in Algerije gedood.

Ook vijf familieleden van AQIM-leider Abdelhamid Abu Zeid werden tot wel tien jaar veroordeeld voor dezelfde aanklacht, meldt persbureau AFP.

Mali, Algerije, Niger, en Mauritanië kampen met toenemende onveiligheid door de activiteiten van AQIM in de Sahara. In totaal worden op dit moment twaalf Europeanen vastgehouden door AQIM en een dissidente groep. Hieronder bevindt zich ook een Nederlander die op 25 november werd ontvoerd in Timboektoe in Mali. Het conflict in Libië zorgde volgens de Malinese president Amadou Touré het afgelopen jaar voor een toestroom aan wapens in de Sahara en zou mogelijk verantwoordelijk zijn voor de activiteit van de laatste maanden in het gebied.

Naast de veroordeling van Abu Zeid zou het Algerijnse leger een andere AQIM-leider, Si Mohammed Ouramdhane, in een hinderlaag gelokt en gedood hebben in Tizi Ouzouen in de provincie Kabylie. Dat meldt persbureau AP op basis van een anonieme bron in het leger. Abu Zeid werd verantwoordelijk gehouden voor verschillende aanvallen op veiligheidstroepen en ontvoeringen van zakenmannen in de regio.

    • Hans Klis