Kortkolom economie

Luchtvaartbedrijven zien vracht krimpen

AMSTERDAM. Het vrachtvervoer door de lucht, vaak gezien als vroege indicator voor de economie, is in november op jaarbasis met 3 procent gedaald. Het passagiersvervoer steeg met 4,3 procent. Dit meldde de internationale brancheorganisatie IATA op de laatste dag van 2011. Hoewel het passagiersvoer dus nog groeide, is er wel sprake van afzwakking. Ten opzichte van oktober was er, voor het seizoen gecorrigeerd, een daling van 0,5 procent. Het vrachtvervoer is sinds begin 2011 met 4 procent gekrompen. Bij het passagiersvervoer zijn de regionale verschillen groot. Noord-Amerikaanse maatschappijen krompen 0,8 procent, terwijl concurrenten uit het Midden-Oosten 10,1 procent groeiden en die uit Europa met 4,9 procent. De IATA verwacht voor de hele sector voor 2011 een winst van 6,9 miljard dollar (5,34 miljard euro). Zij voorziet voor 2012 een winstdaling tot 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro). (Novum)

BCD overweegt beurgang Travix

AMSTERDAM. Ticketbureau Travix (Vliegwinkel en Cheap Tickets) overweegt een beursgang, zegt mede-eigenaar John Fentener van Vlissingen vandaag in het Financieele Dagblad. Hij heeft via zakenreisconcern BCD een controlerend belang van 51 procent in Travix en wil het ticketbureau binnen twee tot vijf jaar naar de beurs brengen om zo de groeiambitie van het bedrijf te financieren. BCD zou een belang van 25 procent willen houden. Travix is actief in 15 landen, waaronder Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten en heeft een jaaromzet van ruim 1,2 miljard dollar (0,93 miljard euro). Het aantal boekingen steeg afgelopen jaar met 40 procent. In 2012 moet de omzet ongeveer verdubbelen. Het bedrijf zou voorkeur hebben voor een notering in Amsterdam. (Novum)

Joint venture van Delta Lloyd en Friesland Bank

AMSTERDAM. Verzekeraar Delta Lloyd heeft vlak voor de jaarwisseling de vorming van de joint venture met Friesland Bank afgerond. De samenwerking heeft een looptijd van 30 jaar voor de exclusieve distributie en verkoop van verzekeringen onder het label Friesland Bank Assurantiën. Friesland Bank Assurantiën is een 100 procent dochter van FBA Holding, waarin Delta Lloyd een belang van 51 procent heeft genomen. De nieuwe joint venture combineert merk, netwerk en klant- en marktkennis van Friesland Bank met de expertise van Delta Lloyd, aldus de verzekeraar. (Dow Jones)