Kortkolom buitenland

Duitse president dreigt krant Bild met ‘oorlog’

Rotterdam. De Duitse president Christian Wulff heeft geprobeerd berichten in boulevardkrant Bild tegen te houden over een lening bij een bevriende zakenman. Volgens Duitse kranten zou Wulff hebben gedreigd met „een breuk” met Bild-uitgever Springer en met „oorlog”. Wulffs omstreden lening is omgezet in een lening bij de Baden-Württembergische Bank (BW-Bank), eerst tegen een zeer gunstige rente. Weekblad Der Spiegel ziet een verband met de redding van Porsche door Volkswagen, waarbij Wulff bemiddelde . BW-Bank is onderdeel van de bank die belangen van Porsche behartigde. (NRC)

Betogingen na dood betoger (15) in Bahrein

Manama. De politie in Bahrein heeft gisteren honderden demonstranten uit elkaar gedreven met rubberkogels en traangas na de begrafenis van een 15-jarige jongen. Volgens de oppositie is de jongen zaterdag tijdens een betoging gedood door de oproerpolitie. De betogers eisten de vervolging van politieagenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van zo’n 40 mensen sinds februari. Shi’itische moslims protesteren al maanden tegen de sunnitische politieke elite en eisen hervormingen. (AP)

Dissident blijkt weer in Chinese cel te zitten

Peking. Gao Zhiseng, een prominente Chinese dissident van wie sinds april 2010 niets meer was vernomen, zit in een gevangenis in de afgelegen westelijke provincie Xinjiang. Dat heeft zijn broer gisteren gemeld na een bericht hierover van de autoriteiten. Gao Zhiseng was actief als advocaat voor politieke en religieuze dissidenten voor hij in 2006 werd veroordeeld tot drie jaar wegens ‘subversieve’ activiteiten. Daarna werd hij vrijgelaten en opnieuw gearresteerd en veroordeeld. Na zijn laatste arrestatie in april 2010 was er niets van hem gehoord. (AP, AFP)

Regering Fiji kondigt hervormingen aan

Suva. De regering van Fiji heeft in een nieuwjaarsboodschap beloofd om zaterdag de noodtoestand, die in 2009 werd afgekondigd, op te heffen. Ook zullen voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe grondwet. De noodtoestand gaf overheid en leger van het eilandstaatje in de Stille Oceaan grote macht en plaatste de media onder zware censuur. Australië, Nieuw Zeeland, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren sancties opgelegd. (AP)

Obama akkoord met omstreden defensiewet

Honolulu. President Obama heeft zaterdag een omstreden defensiewet ondertekend, hoewel hij niet de volledige inhoud steunt. Het Congres had op Obama’s verzoek een aantal delen geschrapt, waaronder de verplichting om terreurverdachten altijd te berechten in een militaire rechtbank. Het Witte Huis overwoog de wet met een veto te blokkeren, maar bond in na garanties dat de president het laatste woord houdt over de detentie en doorverwijzing van terreurverdachten. (AP)