Kok: reactie EU-leiders op schuldencrisis onvoldoende

Wim Kok was van 1989 tot 1994 minister van Financiën, een periode waarin de basis werd gelegd voor de eenheidsmunt. Foto NRC / Vincent Mentzel

De Europese regeringsleiders hebben te laat, te langzaam en onvoldoende gereageerd op de problemen in Griekenland en de schuldencrisis. Dat zei Wim Kok vanochtend in het Radio 1 Journaal, waar hij in een gesprek terugblikte op de introductie van de euro. Kok stond als minister van Financiën begin jaren 90 aan de basis van de eenheidsmunt in Europa.

De oud-premier verwijt de regeringsleiders besluiteloosheid. Het is volgens hem bovendien niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Hij denkt ook dat ze bang zijn om het ‘beestje bij de naam te noemen’.

De oud-premier vindt dat de huidige generatie regeringsleiders door moeten pakken:

“Ik merk ook dat het hele maatschappelijke en politieke klimaat broeierig en minder stabiel is. Er is meer ruimte voor sentimenten, maar de weg naar vroeger is afgesloten.”

Kok, die als minister van Financiën begin jaren negentig aan de basis stond van de Europese munt, zei ook dat er achteraf gezien bij de introductie van de munt hardere maatregelen genomen hadden moeten worden om te voorkomen dat schulden van landen verder zouden oplopen.

    • Jules Seegers