Justitie moet Holleeder laten gaan; onvoldoende bewijs voor liquidaties

Marcel Haenen

Topcrimineel Willem Holleeder wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) na speciaal beraad besloten. Jarenlang politieonderzoek heeft volgens justitie onvoldoende bewijsmateriaal opgeleverd.

Het besluit betekent dat de 53-jarige Holleeder eind deze maand wordt vrijgelaten uit de gevangenis in Rotterdam. Hij zit daar een gevangenisstraf van negen jaar uit wegens afpersing van vastgoedhandelaren. In onderzoeken van de Amsterdamse politie naar afrekeningen in het criminele milieu in de hoofdstad is Holleeder de afgelopen jaren door verscheidene getuigen in verband gebracht met moorden. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het doodschieten van criminele kompanen als vastgoedhandelaar Willem Endstra, Cor van Hout, hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl.

Na overleg dat de top van de Nationale Recherche, de Amsterdamse politie en justitie een paar dagen voor Kerstmis hielden, is geconcludeerd dat er weliswaar verscheidene aanwijzingen zijn dat Holleeder opdrachten tot het doden van criminele concurrenten heeft gegeven, maar het ontbreekt ondanks zeer uitvoerig onderzoek aan technisch bewijs. Er zijn geen vingerafdrukken op wapens, telefoontaps of observaties die Holleeder in verband brengen met dergelijke misdrijven. „En het hebben van een crimineel imago alleen is niet strafbaar”, aldus een bij het overleg betrokken opsporingsambtenaar. Holleeder verwierf criminele faam toen hij in 1983 met Cor van Hout biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde. Voor dat misdrijf werden ze tot elf jaar cel veroordeeld.

Het besluit van justitie wordt mede ingegeven door de ervaringen in het zogeheten liquidatieproces dat nu loopt in Amsterdam. In die strafzaak tegen een tiental verdachten van dodelijke afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld maakt het OM bij gebrek aan technisch bewijs gebruik van een criminele kroongetuige. Maar mede door wispelturigheid van deze getuige sleept dit proces zich al drie jaar voort.

In oktober hoopte de politie alsnog op een doorbraak in de onderzoeken naar liquidaties toen een 47-jarige Rus in Polen werd aangehouden. Hij is volgens de politie de vermoedelijke dader van de moord op Endstra in 2004. Zijn arrestatie heeft volgens ingewijden geen informatie opgeleverd over zijn opdrachtgever.

Bij het OM bestaan zorgen dat Holleeders vrijlating tot onrust en mogelijk nieuwe liquidaties leidt in het Amsterdamse misdaadmilieu. Holleeder heeft geen dag proefverlof gehad. Normaal mogen gedetineerden aan het einde van hun straf wennen aan de vrijheid, maar Holleeder heeft volgens zijn raadsman Stijn Franken „om hem moverende redenen” nooit om verlof gevraagd. Holleeder heeft een zwakke gezondheid en is onlangs geopereerd aan zijn hart.

OM geeft strijd tegen De Neus op: pagina 7

    • Marcel Haenen