Jezus voor moslims

Mijn tante had nooit van Jezus Christus gehoord. Wel kende ze natuurlijk de Profeet Isa, die de Arabische versie is van Jezus. Isa bin Meryem (Jezus de zoon van Maria) komt herhaaldelijk voor in de Heilige Koran waarin over de maagdelijke geboorte van Jezus wordt verteld, alsmede enkele andere verhalen over hem.

Moslims geloven dat Jezus een van de meest verheven profeten was. Maar er zijn verschillen tussen islam en christendom. Om enkele belangrijke te noemen: moslims wijzen het idee af dat Jezus de zoon zou zijn van God. Ook geloven ze niet dat Jezus gekruisigd werd. Moslims geloven weer wel dat Jezus zal terugkeren naar aarde om de mensheid voor de laatste maal te redden van de verdoemenis.

Terug naar mijn tante. Eind jaren zeventig kwam ze uit Pakistan bij ons in Engeland op bezoek. Dat deed ze precies in de kerstvakantie. Ik herinner me dat destijds een hele week lang op de BBC de miniserie Jesus of Nazareth van Franco Zeffirelli uit 1977 werd uitgezonden. Deze met sterren bezaaide serie, geïnspireerd op de evangeliën, geeft het drama weer van het leven van Jezus Christus, van geboorte tot kruisiging en wederopstanding. Anders dan vele andere films over Christus vond en vind ik deze serie indringend en aangrijpend wegens de acteerprestaties, donkere muziek en levensechte beelden. Zo waren de marteling- en kruisigingscènes gruwelijk levensecht.

Terwijl mijn moeder mijn tante scène voor scène de betekenis uitlegde van de terechtstelling, dood en wederopstanding van Jezus, huilde tante dikke ronde tranen. Het was voor haar allemaal een ware shock. Ze keek voor het eerst naar de bloederige kruisiging van een profeet. Wekenlang daarna was ze nog steeds onwel erover en bad ze erg veel tot God.

Later besefte ik dat zij was opgegroeid in een moslimland. Ze had niet eerder een beeld gezien van Jezus, laat staan een film. Tante kende geen enkel schilderij van Jezus, levend, aan het kruis, of met stigmata. Islam verbiedt afbeeldingen van levende wezens en het tonen van Jezusfilms wordt gezien als heiligschennis. Daarom kwam het allemaal heel hard aan bij tante.

Je vraagt je af wat er zou gebeuren als het islamitische verbod zou worden opgeheven en er afbeeldingen van en films over Mohammed zouden worden gemaakt zoals die van Zeffirelli. Zou dat de gelovigen aanvuren tot een dieper geloof in hun profeet? Ik denk eerlijk gezegd van wel. De profeet zou nog populairder worden. Zoals Jezus dat is. Maar daarin zit het hem juist. Die populariteit van een profeet doet af aan de populariteit van God. Is dat niet de reden waarom Allah dit verbod heeft uitgevaardigd?

Naema Tahir