Iran: langeafstandsraketten Hormuz succesvol afgevuurd

In de afgelopen dagen werd al veelvuldig met middellange afstandsraketten geoefend door Iran. Foto AFp / Ebrahim Noroozi

In een reeks van veelbesproken militaire oefeningen heeft Iran vanochtend twee langeafstandsraketten afgevuurd volgens persbureau IRNA. De proef maakt deel uit van een exercitie in de Straat van Hormuz, een voor olietankers belangrijke zeepassage tussen Iran en het Arabisch Schiereiland.

“Vandaag hebben we Qader en Nour-langeafstandsraketten afgeschoten tijdens onze oefening. De raketten hebben met succes het vooraf bepaalde doelwit vernietigd.” – hoofdcommandant Mahmoud Mousavi tegenover IRNA.

Op oudejaarsdag stelde Mousavi de oefening met de raketten nog uit, maar zei toen al wel dat deze niet lang meer op zich zou laten wachten. Iran dreigt de
Straat van Hormuz te bezetten vanwege de sancties die tegen het land zijn ingesteld. Vandaag is de laatste van de tien dagen durende oefening.

De passage is van levensbelang voor de olieleveranties in de hele wereld en de Verenigde Staten lieten al weten “elke ontwrichting” van de “vrije stroom van goederen en diensten” in de Hormuz door Iran niet te accepteren. Maar Iran lijkt een blokkade te zien als ideaal dreigmiddel tegen een door de EU geopperd olie-embargo tegen het land.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers