Iran test zelfgemaakte splijtstofstaven

Iran heeft ook succesvolle testen gedaan met langeafstandsraketten en dreigt een olieroute te blokkeren.

Iraanse wetenschappers zijn er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd een splijtstofstaaf te vervaardigen. De eerste eigengemaakte brandstofstaaf zou al in de onderzoeksreactor in Teheran zijn geplaatst. Volgens de Tehran Times „overtreft” de Iraanse regering hiermee „de verwachtingen van het westen”, die „erop rekenden” dat Iran niet in staat zou zijn op eigen kracht splijtstofstaven te kunnen maken.

Zondagochtend zou Iran ook succesvolle testen hebben uitgevoerd met nieuwe middellange afstandsraketten tijdens oefeningen bij de strategische Straat van Hormuz. Iran dreigt deze belangrijke olieroute te blokkeren als de EU kiest voor een olie-embargo tegen Iran. Een zesde van de tankers uit olieproducerende landen varen door deze passage. De Vijfde Amerikaanse Vloot, gestationeerd in Bahrein heeft bij monde van een woordvoerder al laten weten een blokkade niet te accepteren.

Gisteren liet Teheran nogmaals weten nieuwe sancties af te wijzen die de Verenigde Staten willen leggen op financiële instellingen die handel drijven met de centrale bank van Iran. Het hoofd van de Iraanse Kamer van Koophandel Mohammad Nahavandian noemt de beslissing „niet te rechtvaardigen”. President Barack Obama heeft dit weekend een wetsvoorstel ondertekend met de verscherpte sancties, met als doel de olie-inkomsten in Teheran te verminderen. Ook Canada en Groot-Brittannië hebben zware sancties ingesteld tegen Teheran. (AP, Reuters)