Holleeder wordt vrijgelaten, maar OM wil opties vervolging openhouden

Topcrimineel Willem Holleeder wordt eind deze maand vrijgelaten en op dit moment niet verder vervolgd. Maar het Openbaar Ministerie wil niet op zwart op wit stellen dat Holleeder in de toekomst niet alsnog vervolgd kan worden als er eventueel nieuw bewijs opduikt.

Als reactie op de berichtgeving op nrc.nl en in NRC Handelsblad maakte het OM in Amsterdam het volgende bekend:

“Vanmiddag op nrc.nl en in nrc handelsblad wordt gesuggereerd dat het OM reeds de beslissing heeft genomen om Willem Holleeder niet te vervolgen voor zijn mogelijke aandeel bij diverse liquidaties die ook een rol spelen in het Passage-proces dat wordt gevoerd in de rechtbank Amsterdam. Dit is onjuist. Er is nog geen beslissing genomen om Holleeder wel of niet te vervolgen. Holleeder blijft ondertussen wel verdachte. Berichtgeving op nu.nl dat een woordvoerster van het Amsterdamse parket hier iets anders over zou hebben gezegd is eveneens onjuist.”

Marcel Haenen die het nieuws over de vrijlating van Willem Holleeder vandaag als eerste bracht reageert als volgt. Haenen:

“Het OM in Amsterdam is geschrokken van het nieuws en probeert de berichtgeving te relativeren. Feit is dat de top van het Openbaar Ministerie en de politie op dinsdag 20 december bij elkaar zijn gekomen voor speciaal overleg over Willem Holleeder. Men trok de conclusie dat de politie er niet in is geslaagd om genoeg bewijsmateriaal te verzamelen om Holleeder te arresteren in zijn cel en hem te gaan vervolgen wegens betrokkenheid bij liquidaties. Om die reden zal Holleeder eind van deze maand op vrije voeten worden gesteld als zijn straf wegens afpersing erop zit.”

“Op grond van dit bericht heeft de advocaat van Holleeder raadsman Stijn Franken vandaag het OM gevraagd hem officieel een kennisgeving van niet verdere vervolging te geven inzake Holleeder. ‘Maar we kunnen later eventueel toch nog besluiten hem te vervolgen. We moeten afstand nemen van het nieuws dat Holleeder vrijuit gaat. Anders kan het tegen je worden gebruikt’, zegt Otto van der Bijl, persofficier van justitie in Amsterdam. Natuurlijk kan Justitie later alsnog besluiten Holleeder te vervolgen wegens liquidaties als er technisch bewijs wordt verzameld maar die kans is inmiddels erg klein geworden.”

    • Hans Klis