Het jaar van 201287607638 foto's

Veel fotografie, overal fotografie, het jaar van de fotografie. Ik voorspel een jaar van heel veel foto’s, van de eerste tot en met de laatste pagina van onze krant. Elke dag opnieuw en uit alle hoeken van het land, en uit de hoeken van alle andere landen en van iedereen die je kent en ook niet kent.

Foto’s van de chefs van deze krant bijvoorbeeld, met profetische blik. Zij kijken vandaag vooruit naar het komende jaar. In woord en een beetje beeld. Bij al hun verwachtingen, hun verhalen en hun voorspellingen horen de volgende dagen, weken en maanden foto’s.

Hopelijk niet uw foto bij de economische crisis die dit jaar duidelijk voelbaar wordt volgens de chef economie. Maar wel de foto van de cup, na afloop van het EK voetbal, voorpaginagroot op 2 juli. Heel voorspelbaar. En van een wankel kabinet, telkens weer. Voor de binnenlandrubriek heeft Rien Zilvold nu al prachtige foto’s gemaakt van een ‘zorg- en veiligheidshuis’. Lastiger wordt het om dit jaar het ontbrekende Higgsdeeltje te fotograferen. En vooral het voorspelbare onvoorspelbare komt er ook weer aan. Ik zie erg op tegen de foto’s van een kinderlijkje dat van onder het puin zal worden gehaald. Ontroerende beelden van een aardbeving in Noord- en Zuid-Korea of op een andere breuklijn. Ik verwacht foto’s van rebellie en dood in Syrië. En vervolgens de discussie of al die gruwel wel in deze krant hoort en kinderen niet beschermd moeten worden. Alsof je ooit wel klaar bent voor al het leed.

Wiens traan haalt dit jaar de voorpagina? De herkozen Barack Obama misschien wel. Emotie. De gevoelige plaat.

De kracht van beroeren en ontroeren is erg eigen aan fotografie. Een moment vastleggen en laten beseffen wat eraan voorafging, of de verwachting van wat er gaat volgen. De lezer vastgrijpen en dwingen te kijken en te lezen! Eén foto zegt meer dan 482 woorden, de lengte van dit stukje, is het cliché. Maar een foto zegt vooral meer met 482 woorden. Zeker in deze krant. Stel u voor dat hier enkel mijn foto zou staan. Paginabreed.

Onze uitdaging is net de wisselwerking met tekst en nieuws. Dit doen we in de eerste plaats met onze eigen fotografen, erop uitgestuurd door de krant. We willen in 2012 uitblinken met eigen reportagefotografie en intrigerende portretten. Wij zullen op de eerste rij staan en achter de schermen opduiken. Mensen in bad laten poseren en in de Tweede Kamer. Overal fotografie.

Ook van fotopersbureaus, zoals vandaag een dubbele pagina over badende nieuwjaarsvierders, of uit onze archieven of misschien wel door u gemaakt, want iedereen is fotograaf en fotomodel. Dagelijks worden er honderden miljoenen foto’s gemaakt. En daar willen wij voor onze krant de beste uit selecteren. De mooiste, gruwelijkste, ontroerendste, maar niet de allerbelangrijkste. Die maakt u zelf dit jaar. Foto’s van de kinderen, je vakantie, je (nieuwe) vriendin of van jezelf! Vergeet dan vooral niet: 2012 is het jaar van de glimlach.

Evert Hermans is chef Fotografie

    • Evert Hermans