Ex-kankerpatiënt krijgt moeilijk een hypotheek

Ook al ben je allang genezen, verzekeraars blijven huiverig.

Jonge mensen die genezen zijn van kanker hebben vaak grote moeite om een hypotheek of levensverzekering af te sluiten. Ze krijgen nul op het rekest of moeten meer premie betalen, ook als de kanker al een tijd genezen is. Dat meldde de Volkskrant afgelopen weekend, gebaseerd op onderzoek door het Integraal Kankercentrum Zuid en de Universiteit van Tilburg.

Bijna zes op de tien kankerpatiënten jonger dan 50 jaar hadden moeite om een levensverzekering af te sluiten. De meesten van hen werden geweigerd, zo’n 20 procent moet een hogere premie betalen. Een op de drie ex-patiënten had problemen om een hypotheek te krijgen.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) herkent het probleem. Medewerker Laurence Maes: „Wij zien een groeiende groep mensen die een hele tijd geleden kanker heeft gehad en genezen is verklaard, maar nu de financiering voor hun huis niet rond krijgt.”

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat het weigeren van ex-kankerpatiënten „heel zuur en hard” kan zijn. „Maar het gaat om risicoschattingen. Ook al zegt een arts dat iemand genezen is, dan kan uit de statistiek blijken dat de kans groot is dat het terugkomt.” Dat verzekeraars een levensverzekering weigeren, zou de schuld van de overheid zijn. „Het is de keuze van de wetgever dat dit een ‘vrije’ verzekering is. Dat betekent dat verzekeraars niet verplicht zijn om iemand te accepteren.”

In Nederland hebben naar schatting zeshonderdduizend mensen kanker gehad. Van hen zijn er zeventigduizend onder de 50 jaar. (Novum)