Europese beurzen beginnen het jaar met winst

In Amsterdam is de AEX-index op de eerste handelsdag van 2012 met winst gesloten. Op het Damrak sloot de index op 316,82 punten, een winst van 1,39 procent. Ook elders in Europa begonnen de beurzen goed aan het jaar.

Zo sloot de beurs in Frankfurt vandaag met een winst van drie procent en werd in Parijs een stijging van 2 procent genoteerd. Wel was er weinig handel vandaag omdat de beurzen in de Verenigde Staten en in Londen gesloten waren.

‘Focus weer op eurocrisis’

Handelaren hebben nog genoeg zorgen, meldt persbureau Reuters. Na de positieve laatste handelsweek van het jaar, zal de focus van beleggers weer op de eurocrisis komen. Zo zijn er onder andere zorgen over de groei van de schulden in Italië en het oplopende begrotingstekort van Spanje.

NRC-economieredacteur Tom Kreling schrijft vandaag in de krant dan ook dat de enige zekerheid voor 2012 onzekerheid is. Kreling:

“Er zijn weinig analisten die over dit jaar een voorspelling durven af te geven. Een zogeheten koersdoel voor de AEX-index over 2012 is niet te vinden. De markt is te grillig. De schommelingen zijn te groot. Te veel onzekerheid.”

    • Lex Boon