Ethiopische leger zet ook druk op Al-Shabab

A picture taken on October 5, 2011 shows a resident of Mogadishu waiting with her child at an Africa Union peacekeeping mission in Somalia (AMISOM) clinic in Mogadishu. Somalia's Islamist Shebab rebels ordered shut 16 international aid agencies on November 28, 2011 in areas they control, and warned more would follow if they did not toe the line. "Any organisation found to be supporting or actively engaged in activities deemed detrimental to the attainment of an Islamic State, or performing duties other than that which it formally proclaims, will be banned immediately without prior warning," the Shebab said in a statement. AFP PHOTO / Tony KARUMBA AFP

Ook Keniaanse troepen en manschappen van de Afrikaanse Unie strijden tegen Al-Shabab.

Honderden manschappen van het Ethiopische leger zijn zaterdag de West-Somalische grensstad Beledweyne binnengetrokken, samen met troepen van het Somalische regeringsleger. Daarmee is een nieuw front geopend tegen de terreurbeweging Al-Shabab. De extremistische moslimgroep ziet zich nu geconfronteerd met drie fronten.

De strijders van Al-Shabab hebben zich ijlings teruggetrokken in Bulo Burte, zei een woordvoerder van het Somalische leger. Medio oktober trokken Keniaanse troepen het zuiden van Somalië binnen om Al-Shabab daar het vuur na aan de schenen te leggen. Eerder al verdreven troepen van de Afrikaanse Unie (AU) de strijders grotendeels uit de hoofdstad Mogadishu.

Eind november werd duidelijk dat de regering in Addis Abeba sterk overwoog een bijdrage te leveren aan de inspanningen van de AU-vredesmacht. Ruim negenduizend AU-militairen staan de wankele Somalische regering bij in haar strijd tegen Al-Shabab.

Waarnemers waarschuwen dat de aanwezigheid van Ethiopische militairen in Somalië veel Somaliërs in de armen van Al-Shabab kan drijven. Een eerdere Ethiopische invasie in 2009 heeft bij de Somaliërs kwaad bloed gezet. (AP)