Espresso met Ivo Opstelten

Tijdens oudejaarsnacht ontvingen de hulpdiensten 8.450 meldingen. Ivo Opstelten vond het geen leuk feestje. ‘Het aantal gevallen van vernieling is van 847 naar 928 gestegen,’ zegt de minister van Veiligheid en Defensie. ‘Er zijn vijf meldingen meer binnengekomen van geweld tegen agenten en hulpverleners. En het aantal opgepakte mensen is van 1200 naar 1350 gegaan.’

Foto NRC / Roel Rozenburg

Feestje

Tijdens oudejaarsnacht ontvingen de hulpdiensten 8.450 meldingen. Ivo Opstelten vond het geen leuk feestje. ‘Het aantal gevallen van vernieling is van 847 naar 928 gestegen,’ zegt de minister van Veiligheid en Justitie. ‘Er zijn vijf meldingen meer binnengekomen van geweld tegen agenten en hulpverleners. En het aantal opgepakte mensen is van 1200 naar 1350 gegaan.’ De minister neemt een slokje espresso. ‘Ik versta iets heel anders onder een feestje,’ zegt hij. Wat heeft Opstelten gedaan? ‘Ik heb dertien oliebollen gegeten,’ antwoordt hij. ‘De veertiende ging er niet meer in.’ De minister van Veiligheid en Justitie staart een moment melancholisch voor zich uit. ‘Vorig jaar heb ik nog achttien oliebollen gegeten.’

Behalve het gestegen aantal meldingen bij politie, brandweer en ambulance-diensten is Ivo Opstelten ook niet te spreken over het televisieaanbod op 31 december. ‘Beau van Erven Dorens,’ zegt hij, ‘heeft mijn avond totaal verziekt.’ Heeft hij niet naar Youp van ’t Hek gekeken? ‘Nee,’ zegt Opstelten. ‘Mijn vrouw wilde liever naar Beau kijken.’ Hoe was zijn conference? ‘Tenenkrommend,’ zegt de minister van Veiligheid en Justitie. ‘Maar mijn vrouw moest er heel erg om lachen.’ Opstelten neemt nog een slokje espresso. ‘Ik heb haar een blauw oog geslagen,’ zegt hij. ‘En de televisie heb ik tegen de muur gesmeten.’ De minister staart weer voor zich uit. ‘En toen had ik geen trek meer in oliebollen.’

    • Ernest van der Kwast