Enige zekerheid voor 2012 is onzekerheid

De meeste analisten wagen zich niet aan voorspellingen voor de beurs in 2012. Te veel onzekerheden. Wel denken ze dat China het goed zal doen.

Vast en zeker. Wie dit jaar zijn spaargeld niet kwijt wil raken, stopt het in een oude sok. Geen rente, wel inflatie. Wie een heel klein beetje risico durft te lopen, zet het vast bij een bank. Maximaal 100.000 euro – zodat het valt onder de garantieregeling van de staat mocht de bank onverhoopt toch failliet gaan – tegen een rente van zo’n 3,45 procent. Krijg je toch nog iets meer dan de huidige inflatie.

Verder is zekerheid voor beleggers ver te zoeken. Kijk nog even terug naar de voorspellingen over het afgelopen jaar. Veel analisten hadden een koersdoel van 400 punten voor de AEX-index. Uiteindelijk werd een slot van 310 punten gehaald.

Een andere zekerheid die wegviel: staatsobligaties als saaie, bijna risicoloze investering. Massaal werden de afgelopen maanden door banken en pensioenfondsen staatsobligaties van met name Zuid-Europese landen gedumpt.

En toch. Wie het afgelopen jaar het hoogste rendement wilde, had toch in staatsobligaties moeten beleggen. Want wie aan het begin van 2011 zijn geld in Amerikaans staatspapier met een looptijd van 10 jaar had gestoken en het aan het eind van het jaar had verkocht, haalde een rendement van 16,7 procent. Daarmee rendeerde deze investering – terwijl de kredietstatus van Amerika vorig jaar juist werd verlaagd door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s – beter dan beleggen in olie, goud en zelfs Duits schuldpapier met een looptijd van 10 jaar.

De enige zekerheid is de onzekerheid. Wie het weet mag het zeggen.

De financiële markten in Amerika zijn vandaag nog gesloten. Bedrijfsnieuws is er deze week nauwelijks. Een handjevol bedrijven stelt deze week het dividend vast. Daarnaast komen er wat macro-economische gegevens uit verschillende landen. Verder is het rustig. Genoeg tijd voor beleggers om na te denken over de strategie voor dit jaar. Veel risico, weinig risico? Staatsobligaties of bedrijfsobligaties? Aandelen van cyclische of anti-cyclische bedrijven?

Er zijn weinig analisten die over dit jaar een voorspelling durven af te geven. Een zogeheten koersdoel voor de AEX-index over 2012 is niet te vinden. De markt is te grillig. De schommelingen zijn te groot. Te veel onzekerheid.

Dat zal het komende jaar zo blijven. Daar zijn veel analisten het wel over eens. Een aantal dingen die in de meeste vooruitzichten naar voren komen: Europa belandt in een milde recessie, de Verenigde Staten zullen een recessie waarschijnlijk net weten te voorkomen door onder meer de lage rente en lage grondstoffenprijs.

De echte groei komt van de opkomende economieën. Zij hebben geen last van enorme schulden ook zijn ze minder sterk afhankelijk van export doordat er een sterke binnenlandse vraag is. Analisten verwachten dat vooral China het goed zal doen.

Wat dat betekent voor beleggers?

Een paar algemene aanbevelingen van analisten. Investeer in bedrijven die niet te veel last hebben van het economische klimaat. Dat zijn meestal bedrijven die het matig doen als het economisch goed gaat, maar veel beter presteren dan de rest in economisch zwaar weer. Kies bedrijven met een lage schuld en een stabiel dividend. Het bedrijfsleven staat er relatief goed voor, volgens analisten van Robeco. Met uitzondering van de financiële sector zijn de balansen van veel bedrijven solide en is er genoeg geld in kas.

Wie nog steeds geld in staatsobligaties wil steken, moet volgens analisten denken aan schuldpapier van de opkomende economieën. Het inflatierisico is in deze landen wat groter, maar door „monetaire verkrapping” en de „vertraging” van wereldeconomie is dit momenteel beperkt. Analisten van ING wijzen met name naar China, India en Indonesië. Zij kunnen volgens ING het beste groei „vasthouden”, terwijl de groei wereldwijd toch afneemt.

Wie denkt dat hij met deze adviezen gebeiteld zit, krijgt van de kleine adviesfirma Steentjes Vermogensbeheer nog een waarschuwing: „Economie is geen exacte wetenschap, maar pure psychologie”.

    • Tom Kreling