Eerste acties rond grootste schoonmakersstaking ooit begonnen

Hoeveel schoonmakers exact het werk neerleggen, kon een woordvoerder van FNV Bondgenoten maandag niet zeggen. "We hopen natuurlijk zo veel mogelijk." Foto NRC / Rien Zilvold

De grootste schoonmakersactie in de Nederlandse geschiedenis, volgens FNV Bondgenoten, is vanochtend begonnen. Na vastgelopen cao-onderhandelingen beginnen schoonmakers deze week met protestacties. De vakbond spreekt volgens de NOS van een domino-actie: klein beginnen en vanuit daar uitbreiden.

FNV wil onder meer bereiken dat schoonmakers bij ziekte altijd krijgen doorbetaald. Nu zijn de eerste twee dagen dat een werknemer ziek is voor eigen rekening. Ook moeten de schoonmakers meer tijd krijgen voor hun werkzaamheden en nieuwe werknemers moeten een opleiding krijgen, zoals volgens FNV is afgesproken. Donderdag volgt een grote actie in Amsterdam bij een groot bedrijf. Welk bedrijf dat is wil FNV niet kwijt.

‘Eisenpakket schoonmakers onrealistisch’

De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vinden het eisenpakket van de werknemers onrealistisch. Volgens werkgeversorganisatie OSB kost het eisenpakket van de bond 200 miljoen euro, wat neerkomt op een kostenstijging van 12 procent. Zelf heeft de OSB een pakket aangeboden dat in totaal 3 procent kost, een investering van zo’n vijftig miljoen.

“In deze tijd van economische recessie, krimpende markt en zware bezuinigingen steken wij daarmee onze nek uit.”- woordvoerder OSB.

In de nacht van Oud en Nieuw liep het cao-ultimatum van de schoonmakers af. De onderhandelingen over een nieuwe cao werden begin december afgebroken. De cao die dit weekend afliep, kwam in april 2010 tot stand na stakingen van negen weken. De branche is bereid nog grotere acties te ondernemen om ervoor te zorgen dat hun eisen ingewilligd worden.

    • Jules Seegers