De handel in bloeddiamanten floreert - ondanks een keurmerk

Cut diamonds are seen after processing at the Kristall Production Corp. factory in Smolensk, Russia, on Friday, Dec. 2, 2011. Russia exported 26.527 million carats of rough diamonds for $3.001 billion in January-September 2011, the Finance Ministry said, quoting data from Kimberley Process certificates. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Bloomberg

We kennen ze uit die film met Leonardo DiCaprio (Blood Diamond, 2006), maar bloeddiamanten, bestaan die nog steeds?

Volgens mensenrechtenorganisatie Global Witness wel. Vorige maand trok deze organisatie zich terug als toezichthouder van het Kimberley Proces: het diamantkeurmerk dat in 2003 werd opgericht om de handel in bloeddiamanten tegen te gaan. Volgens Global Witness heeft het keurmerk geen enkele waarde en is het zelfs medeplichtig aan het witwassen van bloeddiamanten. Hoe is dat mogelijk? En wat wordt eraan gedaan?

    • Maite Vermeulen