De deur hoef je niet uit voor deze internetkunst

Expo

The Greater Cloud.

T/m 5 febr in het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Inl: nimk.nl **

In de expositie The Greater Cloud wordt getracht de invloed van het internet op hedendaagse beeldende kunst te laten zien. Er werd gekozen voor jonge kunstenaars die met meerdere media werken en hierop reflecteren. Vier curatoren vulden ieder een zaal. Voor het expositiebezoek bekijk ik thuis de websites van alle deelnemende kunstenaars. Zodoende weet ik dat Horvitz gebruikmaakt van sociale media; hij zette foto’s op Flickr (bijvoorbeeld van zijn eigen hoofd in de ijskast) en vroeg mensen zijn voorbeeld te volgen.

Zijn filmpje hangt in een nogal rommelige zaal die samengesteld is door Petra Heck. In de hoek ligt een stapel goudkleurig geverfde cassettebandjes, een kleine sculptuur van gestapelde floppydisks staat op een sokkel. Er ligt iets ondefinieerbaars op de grond. Een willekeurig geheel.

Katja Novitskova koos voor de Nederlandse kunstenaar Harm van der Dorpel (1981). Om enigszins te kunnen begrijpen wat de achterliggende gedachten van de kunstenaars en curatoren zijn, heb je uitleg nodig. Maar die uitleg op begeleidende A4’tjes bestaat uit cryptische, typische kunstenaarsblabla. Interessanter zijn twee driedimensionale objecten, doorzichtige malle sculpturen die nog enigszins prikkelen door hun afzichtelijkheid.

Het lukt de curatoren en kunstenaars niet om een overtuigende expositie neer te zetten. Een gemiste kans, want de keuze van de kunstenaars is op zich niet slecht. Daar kom je helaas alleen maar achter door je in te lezen op internet en daarvoor hoef je niet naar het museum.

Ine Poppe

    • Ine Poppe