De burger pikt het niet meer

Breaking bad, afl. 1Ned. 3, 22.45 - 23.45 uur (deze week elke avond serie 1, vanaf 8 januari elke avond serie 2)

Leuk is anders. Je hebt een baantje als scheikundeleraar op een middelbare school en werkt daarnaast parttime in een wasstraat. Bovendien zit je vast in een uitgeblust huwelijk en lijdt je tienerzoon aan een vorm van hersenverlamming.

En dan krijg je ook nog te horen dat je zelf lijdt aan een terminale vorm van longkanker. Kan het erger?

In Breaking Bad, de serie van schrijver en regisseur Vince Gilligan die vanaf vandaag bij de VPRO wordt uitgezonden, besluit scheikundeleraar Walter White zijn leven radicaal om te gooien. Omdat hij zijn dodelijke ziekte geheim wil houden voor zijn gezin, maar hen wel financieel wil veiligstellen, moet hij een list verzinnen om snel geld te verdienen. Hij ontmoet Jesse, een oud-leerling die in drugs handelt. Walter biedt Jesse zijn diensten aan als chemicus om crystal meth te bereiden. Jesse accepteert het aanbod en daarmee begint Walter een nieuwleven als drugskok en crimineel.

Breaking Bad, bekroond met zes Emmy Awards, is de absurde vertelling van de totale gekte waarin Walter verzeild raakt. Indrukwekkend is de manier waarop Bryan Cranston de rol van White vertolkt. Verbeten, soms losbarstend in driftaanvallen, toont hij de oerdriften die verscholen liggen, diep onder de huid van de ontevreden burgerman.

Rosan Hollak

Lees morgen bij media meer over de serie Breaking Bad.

    • Rosan Hollak