Chemie-Pack daagt Onderzoeksraad om rapport

De brand in Moerdijk in januari van dit jaar. Foto NRC / Rien Zilvold

Chemie-Pack spant een kort geding aan tegen de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het bedrijf, waar begin vorig jaar een grote brand uitbrak, wil de publicatie van het rapport over de brand tegenhouden. Dat rapport moet eind deze maand verschijnen. Dit meldt de NOS.

Chemie-Pack spreekt van tientallen fouten in het concept-rapport. Het bedrijf eist drie maanden de tijd om deze te weerleggen.

Begin vorig jaar, op woensdagmiddag 5 januari, ontstond er brand op het terrein van het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack, op industrieterrein Moerdijk. De schade bedroeg in totaal 71 miljoen euro. Chemie-Pack werd failliet verklaard.

Uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid bleek later dat de brandweerzorg voor het industrieterrein Moerdijk niet op orde was. Er werd onvoldoende rekening gehouden met mogelijke ongevallen bij de zeventien gevaarlijke bedrijven in Moerdijk.

Het is volgens de NOS voor het eerst dat via de rechter geprobeerd wordt de publicatie van een rapport van de Onderzoeksraad tegen te houden.