Brits onderzoek protheses

Na nieuwe informatie over de onveilige Franse borstprotheses heeft de Britse regering een onderzoek opgezet naar het gebruik van implantaten van het bedrijf Poly Implant Prothese (PIP). Minister van Gezondheid Andrew Lansley zei zaterdag dat het onderzoek nodig is nadat een van de grootste particuliere instituten voor cosmetische chirurgie vrijdag nieuwe informatie had gegeven. Hij gaf geen nadere details. Ruim 40.000 Britse vrouwen hebben een PIP-implantaat.

Wereldwijd zijn er honderdduizenden vrouwen met een PIP-borstprothese. Omdat die volgens de Franse autoriteiten een verhoogd risico op scheuren vertonen, kunnen Franse vrouwen deze siliconenimplantaten op staatskosten laten verwijderen. Venezuela heeft een soortgelijk besluit genomen.

PIP gebruikte goedkopere industriële siliconen in plaats van voor medisch gebruik goedgekeurde gel. De Franse radiozender RTL meldde vanmorgen dat in de industriële gel ook stoffen zitten die worden toegevoegd aan benzine. En volgens de krant Nice Matin wil de zoon van de voormalige directeur van PIP in juni een nieuwe fabriek voor protheses openen – met zijn vader, Jean-Claude Mas, als „technisch en commercieel adviseur”. (AFP, Reuters, AP)