Bonte vogelparade klinkt vers uit zijn ei

Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble. Gezien: 1/1 Concertgebouw Amsterdam. nbe.nl, uitzendinggemist.nl

Niet alleen de Wiener Philharmoniker kennen een onverwoestbare Nieuwjaarstraditie. Het Nederlands Blazersensemble dankt zijn grootste roem al decennia aan een bonte en geestdriftige Nieuwjaarsshow in het Concertgebouw, een dolle muziekkermis die dezelfde avond door de VARA wordt uitgezonden.

Toch was de stemming begin 2012 even somber: hoboïst Bart Schneemann vroeg zich af of het jaar wel zo gelukkig wordt, met een kabinet dat „afwijkende” kunst en muziek benadeelt ten faveure van „caviapolitie” en „prachtig zwart asfalt”. Hoe onverwoestbaar zal het Nieuwjaarsconcert na alle bezuinigingen blijken?

Het NBE bleef gelukkig niet hangen in zelfmedelijden maar koos de tegenaanval. Op het podium prijkte een groot ei waaruit de musici één voor één naar boven kropen. Vreemde vogels zijn interessanter dan gewone vogels: die stelling werd onderstreept met optredens van de Tsjechische Iva Bittová (exotische viool-, keel- en tongklanken) en de uit de Middeleeuwen weggelopen Luc Arbogast (schelle falsetstem, stuwend luitspel en veel tattoos). Door kunstenaars met een verstandelijke beperking werd ondertussen een groot vogelschilderij gemaakt.

Aan de compositiewedstrijd leverde Chantal Brunt (15) een sterke bijdrage met Kakelfonie: op een begrafenismars met klokgebeier volgt mysterieus zachte fluitmuziek, als verklanking van de vreemde snuiter die koppig zijn eigen weg kiest, eindigend in een dol dansje. Matthijs Stautener (17) leverde een swingend stuk voor bigband, Pelle van Esch (10) zette een schijtlijster op muziek.

Echt vreemd werd het toch nooit, in dit soepele tv-spektakel dat moeiteloos funk en jazz combineert met Vivaldi. Er wordt letterlijk door de zaal gezweefd op muziek van Berlioz – een adembenemend luchtballet van twee klarinettisten en twee acrobaten. Ook Wilders kreeg een plek in de vogelparade – een dolgedraaide haan in een fragment uit de reality-opera The News van Jacob TV.

    • Floris Don