Arsenal wint als enige topploeg, alleen clubrecord voor Van Persie

Robin van Persie maakte zaterdag opnieuw het winnende doelpunt voor Arsenal, maar kwam een treffer tekort om met zijn doelpuntentotaal in 2011 de recordboeken van de Premier League te halen. Hij maakte in de laatste wedstrijd van het jaar tegen Queens Park Rangers (1-0) zijn 35ste doelpunt van het kalenderjaar. Het record blijft in handen van Alan Shearer, die in 1995 in totaal 36 keer scoorde.

Wel brak Van Persie het clubrecord van Thierry Henry, die in 2004 in totaal 34 keer scoorde voor Arsenal. De Fransman zat zaterdag in Londen op de tribune. Hij keert na een afwezigheid van vierenhalf jaar op huurbasis terug bij Arsenal voor een periode van twee maanden, zo maakte de club vrijdag bekend.

Dankzij Van Persies treffer was Arsenal de enige club in de top 5 van de Premier League die wist te winnen. De Engelse topclubs Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur en Chelsea lieten alle punten liggen. Koploper City verloor met 1-0 bij Sunderland, dat sinds de komst van de Schotse trainer Martin O’Neill begin december in vijf wedstrijden drie keer won en één keer gelijkspeelde.

Blackburn Rovers zorgde zaterdag voor een stunt door met 3-2 te winnen bij Manchester United. Op Old Trafford kwam de hekkensluiter met 2-0 voor via Ayegbeni Yakubu. Dimitar Berbatov trok met twee treffers de stand weer gelijk, maar tien minuten voor tijd scoorde Grant Hanley met een kopbal. De eerste treffer van Berbatov was de 1.500ste van Manchester United in de Premier League, een score die geen enkele andere Engelse club heeft behaald.

Ook Didier Drogba maakte tegen Aston Villa een ‘jubileumdoelpunt’: uit een strafschop maakte de Ivoriaan zijn 150ste treffer voor Chelsea. Aston Villa scoorde daarna drie keer. Tottenham Hotspur verspeelde twee dure punten op bezoek bij Swansea City. Rafael van der Vaart had de Spurs met een halve omhaal op een 1-0 voorsprong gebracht. Scott Sinclair maakte vlak voor tijd gelijk: 1-1.

Pagina 25: portret Mario Balotelli: wereldvreemd of geniale gek?