Amazon versus de boekhandel

Wat staat uitgevers en boekhandels in 2012 te wachten? The Huffington Post deed een voorspelling.

Dat Amazon de traditionele uitgeverij en boekhandel in het nieuwe jaar weer de stuipen op het lijf zal jagen, daar hoef je geen helderziende voor te zijn. The Huffington Post probeert een nauwkeuriger voorspelling te geven, door te beschrijven hoe dat zou kunnen gebeuren.

Zo stellen ze zich voor dat Amazon een fysieke winkel zou beginnen, waarbij je door de boeken en de rest van de spullen zou kunnen bladeren waarna je ze kan bestellen. Een ander punt is ‘content’: op dit ogenblik is Amazons eigen uitgeverij niet enorm succesvol en hun boekenblog is een dooie boel. Maar stel dat ze gerenommeerde uitgevers en redacteuren zouden gaan inhuren – wie weet wat er dan gaat gebeuren…

In elk geval voorziet The Huffington Post nog menig ruzie tussen Amazon en de traditionele uitgeverijen. En nu Amazon zelf een iPad-achtig apparaat aan het ontwerpen is (een Kindle met kleur) kunnen ze ook werk maken van de distributie van films. Een optie is het bedrijf Netflix, dat groot werd door de verhuur van dvd’s maar nu op sterven na dood is. Een goeie manier om films online te bekijken is er nog niet, maar misschien dat Netflix en de nieuwe Kindle een gouden combinatie zullen vormen. Wie weet gaat Amazon dat apparaat wel gratis aanbieden, om zo met grof geweld de markt te monopoliseren. (NRC)