Wellink: deel Griekse leningen komt niet terug

me: MH wellink 6397_3772.jpg Caption: Nederland, Amsterdam, 31-3-2011. Foto Maarten Hartman. De Nederlandsche Bank, DNB, presenteert jaarcijfers. Na afloop raadpleegt Wellink zijn iPad. Photographer: Maarten Hartman Voormalig president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, tijdens de presentatie van de jaarcijfers in maart 2011. Foto NRC / Maarten Hartman

De kans dat Nederland en andere eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland niet terugzien is levensgroot. Dat zegt oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink in het Financieele Dagblad van morgen.

Griekenland kreeg in mei 2011 een lening van 110 miljard euro, waaraan Nederland 4,7 miljard bijdroeg. Eind oktober werd een akkoord bereikt over een lening van nog eens 130 miljard, maar hoe die worden verdeeld tussen de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds moet nog worden bepaald. Ook bevestigde EU-president Herman van Rompuy toen dat de banken bereid waren de Griekse staatsschuld met vijftig procent af te waarderen.

De Griekse regering onderhandelt nu al ruim twee maanden met de banken over deze afschrijving van de leningen. Het IMF zou echter tegen de Griekse regering hebben gezegd dat dit waarschijnlijk onvoldoende is om de schuld houdbaar te maken. Wellink denkt dat ook. “De helft van de bancaire schuld zit bij Griekse banken en als je die afschrijft, moet dat gat weer gevuld worden met publieke leningen.” Wellink vindt daarom de uitspraken van minister van Financiën Jan Kees de Jager, dat Nederland zijn geld terugkrijgt, niet realistisch.

    • Hans Klis